![]()
ABCD bir paralelkenar
[EF]_|_[AF]
[AE] açıortay
|AD|=|AF|
|BE|=5 cm
|CE|=3 cm
Yukarıddaki verilenlere göre, Alan(ABCD) kaç cm²dir?
![]()
ABCD bir paralelkenar
[EF]_|_[AF]
[AE] açıortay
|AD|=|AF|
|BE|=5 cm
|CE|=3 cm
Yukarıddaki verilenlere göre, Alan(ABCD) kaç cm²dir?
açılar yazılırsa EB diküçgenin hipotenüse inen kenarortayı olacağından
AB=EB=BF=5 olur
soruda AD=AF verilmiş
AD=5+3=8
AF=5+5=10 olduğuna göre ya ben bişeyleri yanlış yapıyorum ya da soruda fazladan verilen bilgi nedeniyle hata var
hmm şimdi AF nin EF ye dik oluğu görülüyor , şekil soru çözülemesin diye çizildiği için böyle hatalar yapmm da normal
ED birleştirilirse verilen açıortay ve eşitliğin sonucu olarak AD ye dik olup EF ile eşit uzunlukta olur.
açılar yazldığına AB=EB=5 bulunur , o zaman DC=5 , pisagordan DE=4=EF
paralelkenarın alanı=CB.DE=(3+5).4=32 bulunur
şekil senin çizimin mi? büyk ihtimalle bir kitaptan almışsındır. ben bu şekille öğrenci avlama yöntemine karşı laf söylemiştim.
bu şekilde harflerin üzerini kapatalım ve açılardan bi tanesi dik diyelim 100 öğenciye hangi açı dik sizce diye sorarsak eğer 1 kişi <AEF den başka yeri söylesin her türlü özürü dileyebilirim.
bu şekli vermenin tek amacı soruyu çözdürtmemek ya da soruya normalde içermediği zorluğu kazandırmak.
tamam şekillerde ölçek korunup muhtemel çözüm açık edilmemeli aa b kadar da yanıltıcı şekil verileceğine herşey yazıyla verilsin öğrenci anladığı şekilde çözümü yapsın en azından kendi anladığını çizer/çözer
Ben de verilenlere tam bakmadan şekil üzerinden soruyu çözmeye çalışıyordum. Göz var izan var demişler.
90 dereceyi göz kararı 85-95 arası çizebilirsin ama 45-60 arası çizmek , büyük ustalık gerektiriyor.(!)
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!