1) x∆y =4x+4y-xy-12 tersi olmayan eleman =?
2)xαy=x+y-xy/7 tersi olmayan eleman =?
1) x∆y =4x+4y-xy-12 tersi olmayan eleman =?
2)xαy=x+y-xy/7 tersi olmayan eleman =?
C-2
y=0 diyelim
e=0 olur
xişlemx-1=x+x⁻¹-x.x⁻¹/7=0
x+x-1(1-x/7)=0
burada payda sıfır olamayacaından x=7
1.
yutan elemanın tersinin olmaması gerekir
x∆y=x=4x+4y-xy-12 yazılıp çözülürse x=4 bulunur
2.
benzer şekilde x∆y=x denip çözülürse x=7 bulunur , 7 için ters eleman bulunamaz.
haklısınız başka bir yoldan y=0 yazıp sıfıra eşitledim oradan e'yi bulup paydayı tanımsız yapanı buldum 4 olacak
böyle bir soruda etkisiz eleman bulmana gerek yok , bir elemanın tersini soruyo lsa haklısın etkisiz eleman bulunup sonra onunla hangi eleman işleme girerse bu etkisiz elemanı verir diye bulunabilir ama bir elemanın tersinin olmadığı bilgisi veriliyorsa o elemanın yutan eleman olduğunu varsayabilirsin. şimdi emin değilim kesin tersine örnekler vardır ama sınavda ilk bunu deneyip soruyu %99 çözersin. burdan bişey elde edemezsen etkisiz eleman bulup oradan şansını deneyebilirsin.
Çok kısa bir yolunu biliyordum geçen yılın konusu ama hatırlayamadım geçen yıl ki öğretmenim çok kısa bir yoldan bu soruların pratik yolunu vermişti. Bir ara tekrar bakıcam bu konulara tek aklımda kalan haliyle bu şekilde bu konu kolay diye tatilde tekrar etmedim ama pratik yolu unutmuşum çok unutkanım
yutan elaman olduğunu düşünmek pratik değil mi zaten?
her y için
x∆y=x , bu yüzden de x-1 belirlenememiş oluyor.
bunu biliyorum benim söylediğim yol farklı bir yol eski defterleri karıştırmam lazım bulabilirsem uygun bir zamanda yazayım
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!