Merhaba..Forumda sorularımızı mümkün olduğunca yazarak sormaya çalışıyoruz,resimler bir süre sonra kaybolup gidiyor çünkü..
a/b=c/d durumunda daima a.d=b.c eşitliği sağlanır ve buna içler-dışlar çarpımı denir..
Buna göre burada içler-dışlar yaparsak..
2.(5x+y)=3.(2x-3y) Şimdi dışarıdaki çarpımları parantez içlerine dağıtalım..
10x+2y=6x-9y Burada x'leri bir tarafa y'leri bir tarafa alalım..
10x-6x=-2y-9y
4x=-11y
Buradan anlaşılır ki x=-11k ve y=4k'dır..
Diğer bir yolla bu şekilde içler-dışların uygulanmış hâli gibi görünüyor..Öyleyse y'yi x'in altına ve 4'ü -11'ün altına gönderelim..
Buradan x/y=-11/4 bulunur..
Bu konunun en temeli,kitabınız varsa konu anlatım kısmına bakmanızda fayda var,internetten videolar da izleyebilirsiniz..
Anlaşılmayan,kafaya yatmayan bir nokta olursa yardımcı olmaya çalışırım..
Merhaba..Forumda sorularımızı mümkün olduğunca yazarak sormaya çalışıyoruz,resimler bir süre sonra kaybolup gidiyor çünkü..
a/b=c/d durumunda daima a.d=b.c eşitliği sağlanır ve buna içler-dışlar çarpımı denir..
Buna göre burada içler-dışlar yaparsak..
2.(5x+y)=3.(2x-3y) Şimdi dışarıdaki çarpımları parantez içlerine dağıtalım..
10x+2y=6x-9y Burada x'leri bir tarafa y'leri bir tarafa alalım..
10x-6x=-2y-11y
4x=-13y
Buradan anlaşılır ki x=-13k ve y=4k'dır..
Diğer bir yolla bu şekilde içler-dışların uygulanmış hâli gibi görünüyor..Öyleyse y'yi x'in altına ve 4'ü -13'ün altına gönderelim..
Buradan x/y=-13/4 bulunur..
Bu konunun en temeli,kitabınız varsa konu anlatım kısmına bakmanızda fayda var,internetten videolar da izleyebilirsiniz..
Anlaşılmayan,kafaya yatmayan bir nokta olursa yardımcı olmaya çalışırım..
İçler dışlarda bir yanlışlık yapmadınız mı ? Çünkü 10x + 2y = 6x - 9y Bu da 10x - 6x = -2y - 9y olur bu da 4x = -11y olur. Ama içler dışlar doğru da olsa sonuç çıkmıyor şıklar hepsi tam sayı. 2 4 6 8 ve 10 var şıklarda. Bir türlü anlamadım bu soruyu.
İçler dışlarda bir yanlışlık yapmadınız mı ? Çünkü 10x + 2y = 6x - 9y Bu da 10x - 6x = -2y - 9y olur bu da 4x = -11y olur. Ama içler dışlar doğru da olsa sonuç çıkmıyor şıklar hepsi tam sayı. 2 4 6 8 ve 10 var şıklarda. Bir türlü anlamadım bu soruyu.
Bir soru daha var ona da bakabilir misiniz ?
4x = 3y , 7y = 5z ve 2x - 3y + z = 40 ise;
z kaçtır ?
A) -300 B) -360 C) -400 D) -560 E) -600
Genelde soruları aceleyle çözdüğüm için yazımda yaptığım bir hatayı devam ettirmişim,haklısınız..
Doğru cevap -11/4 olacak ve buna eminim,şıklarda ne yazdığı önemli değil..
Diğer sorunuz için bize z sorulduğundan basit bir yolla diğer değerleri z cinsinden bulup son denklemde yerine yazarız..
z ile ilgili verilen ilk eşitlik 7y=5z olduğundan önce bunu ayarlamalıyız ki diğer eşitlikte de y'yi kullanarak x'in z türünden değerini bulabilelim..
7y=5z ise y=(5z)/7 bulunur..Bunu ilk eşitlikte yerine yazarsak..
4x=3y buradan 4x=3((5z)/7) yâni x=(15z)/28 bulunur..Şimdi ilk eşitlikte bulduklarımızı yerine yazalım..
2x-3y-z=40 burada x ve y'yi ayrı ayrı yazabiliriz ama dikkat edersek -3y var,4x=3y olduğundan -4x=-3y olduğuna göre -3y yerine bunu yazalım..