mert46 23:12 26 Şub 2011 #1
1.soru
β1={(x,y): x²+y²=25 , x∈R , y∈R}
β2={(x,y): x+4y=3 , x∈R , y∈R}
β3={(x,y): y=(x+7)/(x-3) , x∈R , y∈R}
β4={(x,y): |x|-3=y , x∈R , y∈R}
β5={(x,y): y=x² , x∈R , y∈R}
Yukarıda verilen y=f(x) şeklinde bağıntılardan kaç tanesi fonksiyondur?
2.soru
x>y olmak üzere
√x-y + 1/(√x+y)=√5
√x+y + 1/(√x-y)=√2
ise x/y kaçtır?
paradoks12 23:33 26 Şub 2011 #2
2)
(√(x-y).(x+y)+1)/√x+y=√5
(√(x-y).(x+y)+1)=√x+y.√5
aynı şekilde;
(√(x-y).(x+y)+1)/√x-y=√2
(√(x-y).(x+y)+1)=√x-y.√2
√5.(x+y)=√2.(x-y)
5x+5y=2x-2y
3x=-7y
x/y=-7/2 olur.
mert46 00:12 27 Şub 2011 #3
teşekkürler hocam
mert46 14:56 27 Şub 2011 #4
fonksiyon sorusu hakkında biri ipicu verse bende biraz uğraşsam?
gereksizyorumcu 15:03 27 Şub 2011 #5
fonksiyon olması için tanım kümesindeki her x elemanının tam olarak 1 tane görüntüsünün olması gerekir ve tüm tanım kümesinin de hangi elemanlara gittiğinin bilinmesi gerekir.
örnek vereyim
R→R tanımlıyken y²=x bir fonksiyon değildir
çünkü örneğin x=4 için y tek bir şekilde belirlenmez , hem 2 hem -2 değeri alabilir. (tabi burda karıştırmaman gereken y=x² nin bir fonksiyon olmasıdır. burada x=-2 için de +2 için de y=4 olmakta fakat bu fonksiyon olmasıyla çelişmez sadece birebir olmaz o kadar, aynıdeğre giden x değerleri olabilir.)
bir örnek daha verelim y=√x de R→R için bir fonksiyon değildir çünkü mesela x=-5 in değeri tanımlanamamaktadır.
bu şekilde düşündüğümüzde mesela ilk bağıntı bir fonksiyon olmaz , kalanlarına bir bakarsın çözemezsen yardımcı olmaya çalışırız.
duygu95 15:04 27 Şub 2011 #6
fonksiyon olma sartı
A nın her elemanı B nin elemanlarıyla en az bir kez ve en çok bir kez eşleniyorsa bu bağıntıya fonksiyon deniyor.
fonksiyon β3={(x,y): y=(x+7)/(x-3) , x∈R , y∈R} için sağlanmaz çünkü x=3 olamaz tanımsızdır ve de β5={(x,y): y=x² , x∈R , y∈R} bu olamaz bu rada y negatif bir sayı olmamalı aksine pozitif olduğu belirtilmelidir bu ikisi hariç diğerleri fonksiyondur.
duygu95 15:06 27 Şub 2011 #7 fonksiyon olması için tanım kümesindeki her x elemanının tam olarak 1 tane görüntüsünün olması gerekir ve tüm tanım kümesinin de hangi elemanlara gittiğinin bilinmesi gerekir.
örnek vereyim
R→R tanımlıyken y²=x bir fonksiyon değildir
çünkü örneğin x=4 için y tek bir şekilde belirlenmez , hem 2 hem -2 değeri alabilir. (tabi burda karıştırmaman gereken y=x² nin bir fonksiyon olmasıdır. burada x=-2 için de +2 için de y=4 olmakta fakat bu fonksiyon olmasıyla çelişmez sadece birebir olmaz o kadar, aynıdeğre giden x değerleri olabilir.)
bir örnek daha verelim y=√x de R→R için bir fonksiyon değildir çünkü mesela x=-5 in değeri tanımlanamamaktadır.
bu şekilde düşündüğümüzde mesela ilk bağıntı bir fonksiyon olmaz , kalanlarına bir bakarsın çözemezsen yardımcı olmaya çalışırız.
hocam ben birde β3={(x,y): y=(x+7)/(x-3) , x∈R , y∈R} bu olamaz diye düşünüyorum çünkü reel sayılarda 3 çıkartılmalı aksi taktirde payda tanımsız olur.
gereksizyorumcu 15:07 27 Şub 2011 #8
duygu
y=x² bir fonksiyondur, sadece örten değildir.
x²+y²=25 ise değildir
gereksizyorumcu 15:08 27 Şub 2011 #9
evet ben zaten sadece ilkinin olmadığını söyledim diğerleri fonksiyondur demedim , diğerlerine mert bakar diye bırakmıştım
duygu95 15:11 27 Şub 2011 #10 duygu
y=x² bir fonksiyondur, sadece örten değildir.
x²+y²=25 ise değildir
Haklısınız ben y nin görüntü kümesi olduğunu görmemiştim katılıyorum y=x² bir fonksiyondur.
Diğer çözümlü sorular alttadır.