MatematikTutkusu.com Forumları

havuz problemi

1 2 Son
nissan66 15:23 27 Eyl 2014 #1

matox 21:19 27 Eyl 2014 #2
Soruda mumun boyu verilmeli miydi diye düşünüyorum. İşlemi belli bir yere getiriyorum ama mumu boyunu bilemediğimden tıkanıyor. Hocalarımızın yardımına ihtiyacımız var gibi gözüküyor

hasim - ait kullanıcı resmi (Avatar) hasim 22:36 27 Eyl 2014 #3
t saat sonra havuzun dolan kısmı;
(1/2 +1/18).t dir.

t saat sonra mumun boyun kalan kısmı;
1-(1/6) .t dir.

mum boyu ile havuz dolan kısmı seviyesi aynı olması için;
(1/2 +1/18).t =1-(1/6 ).t

t=18/13

matox 22:42 27 Eyl 2014 #4
Çözüm için teşekkürler 1/18 i nasıl bulduk acaba

matox 22:46 27 Eyl 2014 #5
ÇÖZÜM mantığınızdan kısaca bahsedebilirseniz sevinirim

hasim - ait kullanıcı resmi (Avatar) hasim 23:04 27 Eyl 2014 #6
Xxxxx

matox 23:06 27 Eyl 2014 #7
Teşekkür ederim ilgilendiğiniz için

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 03:22 28 Eyl 2014 #8
'mumun eriyen kısmı havuzun dibine çökmektedir'

havuz ve mumun 2 boyutlu çiziminden 3 boyutlu geometrisini, musluğun sabit hızla su akıttığını, mumun da hep aynı hızla yandığını vs bilebiliyoruz ama mumun eriyen kısmının havuzun dibine çökeceğini düşünemiyoruz.

ikinci itirazım da mumun yanmamış kısmı hep havuzun içinde olacağına göre su muma yetiştiğinde aslında mumun tamamını havuzun içinde gibi düşünerek denklem kurmamız gerektiğini düşünüyorum;

t saat sonra istediğimiz gerçekleşecekse

i) musluk mumun olmadığı havuzu 2 saatte dolduruyorsa,
musluk t/2 sini duldurur , mum zaten 1/3 dolduruyordu , mumun da boy olarak 1-t/6 sı kalıyordu
t/2+1/3=1-t/6 → t=1 olur

ii) musluk şekildeki yani mumun olduğu havuzu 2 saatte dolduruyorsa mumun olmadığı havuzu 3 saatte doldurur bu sefer de denklem
t/3+1/3=1-t/6 olur
buradan da t=4/3 çıkıyor sanırım.

yanlış hatırlamıyorsam benzeri bir soru forumda sorulmuştu ve ben yine itiraz etmiştim.

hasim - ait kullanıcı resmi (Avatar) hasim 04:37 28 Eyl 2014 #9
'mumun eriyen kısmı havuzun dibine çökmektedir'

havuz ve mumun 2 boyutlu çiziminden 3 boyutlu geometrisini, musluğun sabit hızla su akıttığını, mumun da hep aynı hızla yandığını vs bilebiliyoruz ama mumun eriyen kısmının havuzun dibine çökeceğini düşünemiyoruz.

ikinci itirazım da mumun yanmamış kısmı hep havuzun içinde olacağına göre su muma yetiştiğinde aslında mumun tamamını havuzun içinde gibi düşünerek denklem kurmamız gerektiğini düşünüyorum;

t saat sonra istediğimiz gerçekleşecekse

i) musluk mumun olmadığı havuzu 2 saatte dolduruyorsa,
musluk t/2 sini duldurur , mum zaten 1/3 dolduruyordu , mumun da boy olarak 1-t/6 sı kalıyordu
t/2+1/3=1-t/6 → t=1 olur

ii) musluk şekildeki yani mumun olduğu havuzu 2 saatte dolduruyorsa mumun olmadığı havuzu 3 saatte doldurur bu sefer de denklem
t/3+1/3=1-t/6 olur
buradan da t=4/3 çıkıyor sanırım.

yanlış hatırlamıyorsam benzeri bir soru forumda sorulmuştu ve ben yine itiraz etmiştim.
haklısınız Hocam, ayrıntıya dikkat etmemişim.

matox 12:43 28 Eyl 2014 #10
Hocam yağmur sorusuydu itiraz ettiğiniz soru
yağmurun havuzun tüm yüzeyini doldurmaya çalıştığını yazmıştınız.

1 2 Son
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm