MatematikTutkusu.com Forumları

Sayılar

çArşılı - ait kullanıcı resmi (Avatar) çArşılı 16:51 16 Mar 2014 #1
Merhaba arkadaşlar, öncelikle kendimi tanıtayım foruma bugün üye oldum, yurtdışında yaşıyorum ve bu sene Türkiye'de sınava gireceğim, fakat bizim burada işlediğimiz konular ile Türkiye'de işlenilen konular arasında farklar var ve bu da beni çok zorluyor. Soracağım sorular belki çok kolaydır ama ben yapmasını, kuralını vs.. bilmediğim için bana zor geliyor. Konu başlığını yanlış yere açmış olabilirim bu yüzden özür dilerim, ama hangi seviyeye ait olduklarını bilmediğim için bir yere açmam gerekiyordu Gelelim sorularıma :

1)
2A + B = 9
B − C = 5
A − D = 4 => A + C + D = ?

(cevap: 0)

2)
a + 4b - c
b + c

= 4

a,b,c ∈ Z+ => min(a + b + c) = ?

(cevap: 7)

Arkadaşlar bu arada ben bu tarz soruların hiçbirini yapamıyorum, başka bir soruda da mesela şöyle yazıyordu:
2A - B = 10
A + 4B = 8
A + B = ? denildiğinde bunları alt alta yazıp toplamamız gerekiyormuştu, ilk soru için toplamayı denedim vs.. hiç bir türlü yapamadım, internette de işime yarayabilecek bir konu bulamadım, vaktiniz olursa 1 ve 2. soruyu çözerken rica etsem kuralını da kısaca anlatabilir misiniz ?

3)
Soruyu yazmayı beceremediğim için resim olarak ekliyorum.
Bu soruyu çözmem için bilmem gereken temel kurallar nelerdir ?

(cevap: 10)

4)
a + (12/b) = 10
a,b ∈ Z+ => ∑a= ?

(cevap: 34)

Şimdiden hepinize çok teşekkür ederim

NaaL - ait kullanıcı resmi (Avatar) NaaL 20:58 16 Mar 2014 #2
1-) 2a + b = 9
b − c = 5
a − d = 4 => a + c + d = ?

2. ve 3. eşitliği topladım.

a+b-c-d=9 -----> 2a+b=a+b-c-d ----> a=-c-d---> a+c+d=0

NaaL - ait kullanıcı resmi (Avatar) NaaL 21:08 16 Mar 2014 #3
2-) a+4b-c=4b+4c (eşitliğin her iki tarafını a+b ile çarptım) ---->> a=5c
a,b,c pozitif tamsayı olduğu için c nin alabileceği en küçük değer 1 , c 1 olursa a 5 olur. b herhangi bişey etkilemediği için istediğin pozitif tamsayıyı seç ama a+b+c nin minumum değerini sorduğunu için b en küçük 1 olabilir. yani c=1 a=5 b=1

çArşılı - ait kullanıcı resmi (Avatar) çArşılı 00:00 19 Mar 2014 #4
2-) a+4b-c=4b+4c (eşitliğin her iki tarafını a+b ile çarptım) ---->> a=5c
a,b,c pozitif tamsayı olduğu için c nin alabileceği en küçük değer 1 , c 1 olursa a 5 olur. b herhangi bişey etkilemediği için istediğin pozitif tamsayıyı seç ama a+b+c nin minumum değerini sorduğunu için b en küçük 1 olabilir. yani c=1 a=5 b=1
Soruları anlatarak çözmüşsünüz, ve cidden bu bana çok yardımcı oldu, çok çok teşekkür ederim

çArşılı - ait kullanıcı resmi (Avatar) çArşılı 18:26 23 Mar 2014 #5
Arkadaşlar 3. soruyu çözdüm, belki sorunun cevabını bulamayanlar olmuştur çözümü yazıyorum:
A= 8xC+2 -> A= 8C+2
C= 6xB+4 -> C= 6B+4

A= 8x(6B+4)+2
A= 48B+34

Sonrasında 48B + 34'ü 24'e bölüp, bölüm 2B1, kalan 10 buldum, yani x=10.