MatematikTutkusu.com Forumları

Temel Kavramlar soruları

depprem60 18:41 08 Kas 2013 #1
1) m ve k sayma sayılarıdır.
k=3-A2 ve m=A2+16 olduğuna göre, k.m çarpımı en fazla kaçtır? (Cevap: 90)
2) Ardışık üç çift sayının toplamı, en büyük sayının 2 katına eşit olduğuna göre, ortanca sayı kaçtır? (Cevap: 4)
3) A=m.k.r olmak üzere, m,k ve r sayılarının her biri 2 katı kadar arttırılırsa oluşan yeni sayı çarpım A nın kaç katı olur? (Cevap: 27)

kaskas123 - ait kullanıcı resmi (Avatar) kaskas123 19:47 08 Kas 2013 #2
1.soru
a2=x olsun.
k=3-x
m=x+16 ikisini çarpın.
-x2-13x+48=y gibi bir değer gelir. burada y değeri x değişkenine bağlı. bu değer sayma sayısı olmak zorunda. çünkü k ve m sayma sayıları. negatif olamaz. kısaca bizden en büyük sayma sayısı değerini istiyor.
bu denklem parabol denklemidir. parabolun başkatsayısı negatif ise kollar aşağıya doğrudur. tepe noktası parabolun en yüksek noktasıdır.
tepe noktası T(r,f(r)=k) şeklindedir.
r=-b/2a=-13/2 gelir. bunu yerine yazarsan k=90,25 gelir. bu parabolun alabileceği en büyük değerdir. ama bizden en büyük sayma sayısı değerini istediği için rasyonel olamayacağından en büyük 90 değerini alır.
edit: üniversite yazdığı için bu konuları bildiğini varsayıp çözdüm. diğer türlü bulamadım.

kaskas123 - ait kullanıcı resmi (Avatar) kaskas123 19:49 08 Kas 2013 #3
2.soru
3 çift ardaşık sayı alın. isterseniz x x+2 ve x+4 alınabilir. ama ben kolaylık olsun diye x-2,x,x+2 alacağım.
sayıların toplamı en büyük sayının 2 katıymış. toplayın hepsini
3x=2(x+2)
x=4 gelir. zaten x ortanca sayıydı.

kaskas123 - ait kullanıcı resmi (Avatar) kaskas123 19:51 08 Kas 2013 #4
3.soru
anlamadım. oluşan yeni sayı ile A'nın çarpımı A'nın kaç katı diye mi soruyor yoksa yeni sayı A'nın kaç katıdır diye mi soruyor.

Diğer çözümlü sorular alttadır.
Temel Kavramlarla İlgili Sorular
Tüm Etiketler

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm