1. #1

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    12. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    Kesir Problemleri

    1- 100 TL üç çocuğa dağıtılacaktır. En büyük çocuğa ortanca çocuğun parasının yarısı ile küçük çocuğun parasının 1/3'ünün toplamı kadar para verilmiştir.
    Büyük çocuk ile küçük çocuğun payları eşit olduğuna göre ortanca çocuk kaç tl almıştır ?
    Cevap: 40

    2- A kabının hacmi B akabının hacminden 20 litre azdır. A kabının hacminin 2/3'ü, B kabının hacminin 3/5'ine eşittir.
    Buna göre, A ve B kablarının toplamı kaçtır ?
    Cevap: 380

    3- Bir sınıftaki kız öğrencilerin tüm öğrencilere oranı 1/4'tür. Sınıfa 4 kız öğrenci daha gelirse sınıfın 1/3'ü kız öğrenci oluyor.
    Buna göre , son durumda sınıfın mevcudu kaçtır ?
    Cevap: 36

    4- Bir otobüsteki erkeklerin sayısı bayanların sayısının 3/2 katı ve bayanların sayısının çocukların sayısına oranı 5/4 olduğuna göre, otobüsteki toplam yolcu sayısı kaçtır ?
    Cevap: 33

    5- A deposunun hacmi B deposunun hacminin 2 katı büyüklüğündedir. A deposunun 4/9'u su doludur. B deposunun 3/9'u su doludur.
    A deposundaki su B deposuna boşaltılır ise B deposunun hacminin kaçta kaçı kadar su taşar ?
    Cevap: 2/9

  2. #2

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    12. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    1. soru
    çocukları büyükten küçüğe numaralandıralım 1., 2. ve 3. çocuk
    2. çocuğun payına 2k diyelim(yarısı k dır.) 3. çocuğunkine ise 3x diyelim(1/3 ü x dir.) o halde 1. çocuğun payına x+k düşer.
    1. ve 3. çocuğun paylarını eşitlersek
    k+x=3x
    k=2x gelir. buradan k ya 2a x'e a oranlarını verebiliriz.
    hepsinin toplamı 10a =100 olur ve buradan a değerini 10 buluruz 2. çocuğun payına 4a düştüğü için 4.10 dan 40 buluruz.

    (biraz karışık oldu kusura bakma yardımcı olabilmişimdir umarım

  3. #3

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    Üniversite

    Sponsorlu Bağlantılar

    1.soru
    büyük çocuk:x
    ortanca çocuk:y
    küçük çocuk:z
    x=y/2+z/3
    x=3y+2z/6
    3y+2z/6=z
    3y=4z
    yani z=3k,y=4k,x=3k
    3k+3k+4k=100
    k=10
    ortanca=4k 4×10=40

    2.soru
    a=b-20
    2a/3=3b=5
    10a=9b
    a=9k, b=10k
    9k=10k-20
    k=20
    a=9×20=180
    b=10×20=200 200+180=380

    3.soru
    kızlar=k
    tüm sınıf=4k
    k+4/4k+4=1/3
    k=8
    tüm sınıf =4k+4
    4×8+4=36

    5.soru
    A=2B
    4A/9=8B/9
    8B/9+3B/9=11B/9
    11B/9-9B/9=2B/9


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Benzer konular

    1. Kesir problemleri
      svg, bu konuyu "KPSS Matematik" forumunda açtı.
      : 3
      : 22 Nis 2014, 18:53
    2. kesir problemleri
      berene02, bu konuyu "5. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 3
      : 10 Mar 2013, 14:40
    3. Kesir Problemleri
      matçı01, bu konuyu "12. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 12
      : 19 Tem 2012, 17:36
    4. Kesir Problemleri
      ozgurivgen, bu konuyu "Kpss matematik soruları" forumunda açtı.
      : 2
      : 18 Nis 2012, 17:05
    5. kesir problemleri
      ayşe gül, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 2
      : 20 Nis 2011, 22:14
    Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları