1)a, b, c, d sayrlarının çarpımı, bu sayıların OKEK leri ile
OBEB lerinin çarpımına eşittir. Bu şartı sağlayan kaç tane (a,b,c,d) sıralı dörlüsü vardır?
-------------------------------------------------------------------------------------------------- 2)ali, can dan 40 m ileridedir. ali 6 adım attıgında can 5 adım atmaktadır . alinin bir adımı 60 cm canın bir adımı 80 cmdir.ali ile can aynı anda ve aynı yönde hareket ettiklerine göre can kaç adım attığında aliye yetişir
-------------------------------------------------------------------------------------------------- 3)√(2x-3)≥|x-3| eşitsizliğinin çözüm kümesi nedir?
-------------------------------------------------------------------------------------------------- 4)
-------------------------------------------------------------------------------------------------- 5)
-------------------------------------------------------------------------------------------------- 6)
-------------------------------------------------------------------------------------------------- 7)
--------------------------------------------------------------------------------------------------
kökün içini sıfır yapan değer 3/2 olur. x=> 3/2=1.5 den küçük değer alamaz. Reel sayı olması için.
yani x≥1.5
2x-3=(x+3)² değerinde ise max değerini buluruz.
2x-3=x²+6x+9
x²-8x+12=0
(x-6).(x-2)=0 olur.
buradan x'in alacağı en küçük değer 2 en büyük değer 6 olur. İlk başta x≥1.5 bulmuştuk ama burada 2 değerini alabileceğini görebiliyoruz o halde aralığı x≥2 şeklinde değiştirebiliriz. Max değeri de 6 bulduk o halde x'in değer aralığı [2,6] olacaktır.
tabloyu şekildeki haliyle doldurunca, (abcde) aynı satır ve sütunun kesişimi ile birim eleman = e oldu.
a*c=d, d⁻¹'i bulmamız lazım.
d*d⁻¹=birim eleman=e, d ile neyi işleme koyarsam e olur: a'yı.
(a*t)*b=c imiş. b ile neyi işleme koyarsam c olur: a'yı, o zaman a*t=a olur.
a ile neyi işleme koyarsam a olur: e'yi. t=e olur, diye düşünüyorum..