ali bey'in aracı 10 l benzin kullanarak 240 km ile 300 km arasında yol gidebilmektedir.
aracında 5 l benzin olan ail bey , 10 l daha benzin aldığında gidebileceği yolu gösteren eşitsizlik nedir ?
ali bey'in aracı 10 l benzin kullanarak 240 km ile 300 km arasında yol gidebilmektedir.
aracında 5 l benzin olan ail bey , 10 l daha benzin aldığında gidebileceği yolu gösteren eşitsizlik nedir ?
x harcadığı benzin ve y gittiği yol olmak üzere
24.(15-x) ≤y ≤30.(15-x) olabilir.
şöyle düşünsek olur mu?
240<10L<300
24<1L<30 1litre ile 24km ile 30 km arasınmda yol gidebilir
15.24<15L<30.15
360<15L<450 yani 15 litre ile 360km ile 450km arasında yol gidebilir
(küçük eşit yerine sadece < işareti kullandım, yazımı kolay olsun diye, hepsini küçük eşit olarak kabul edin)
Öğretmenim, zannedersem burada harcadığı benzinle, gidebileceği yol arasındaki ilişkiyi kuran bir eşitsizlik istiyor. Yani mutlaka bir değişken kullanmamız lazım.
o zaman şöyle diyelim; 1litre ile gidebilceği yol x olsun;
10 litre ile gidebileceği yolda 10x olur
bize 15litrenin durumu sorulmuş; 15 litre ile 15x yol gitmiş olur
10 litrenin durumu yani 10xlik yol verilmiş ordan yola çıkıp, 15x lik yolun durumunu yukarda ki gbi bulabiliriz diye düşündüm!
aslında tam olarak nasıl bulduğunuzu anlayamadım, ama doğru yorumladıysam harcanan benzine x deyip yolla ilişkilendirmişsiniz;
harcanan benzin 15 litre olduğu için eşitsizliğinizde yerine yazılacak olursa, y=0 gibi bir sonuç çıkıyor
Başka türlüsü olmaz gibi geliyor bana. Gidebileceği yolu araya alıp, harcadığı benzinle ilişkilendirmek gerekiyor.
aslında benimde yaptığım tam olarak böyle birşey, 15 litre ile gidebileceği yol belli değil, bu yolu 15x kabul ettim
buna görede; 10 litre ile 10x yol gideceği kesindir,
ve bu 10x lik yol suruda verilmiş; 240 ile 300km arasında
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!