Hocam soru sorup başınızı ağrıtıyorsam özür dilerim.Matematik Hocamız inanın bunlar gibi 100 tane soru verdi.Bunlardan en takıldıklarımı sizlere soruyorum.Yanıt veren tüm herkese çok teşekkür ediyorum.
Bir sorum daha olacak.
AB//DC ise nasıl kesişmişler. yanlışlıkla yazmış olabilirsin diyerek; doğrusu AB//DE olmalı diye düşündüm, ama öyle oluncada başka bir problem çıkıyor. 3/12 eşit değil 4/9 soruda hata var yani
Hocam soru sorup başınızı ağrıtıyorsam özür dilerim.Matematik Hocamız inanın bunlar gibi 100 tane soru verdi.Bunlardan en takıldıklarımı sizlere soruyorum.Yanıt veren tüm herkese çok teşekkür ediyorum.
Bir sorum daha olacak.
AB//DE verilirse bu şekle kelebek benzerliği denir. (asıl ispatı A.A.A benzerliğinden yapılır.)
kelebek benzerliğine göre; ABC ile EDC benzerdir. ( çünkü paralellikden dolayı açı ölçüleri eş olur.)
s(B)=s(D) , s(A)=s(E) ( z kuralı da diyebiliriz buna) birde C açısı zaten iki üçgen içinde ortak olduğundan
ters açıdan eş olduğunu biliyoruz.
çok uzatmayayım böyle bir şekle kısaca kelebek bezerliği deyip hemen çözüme geçmemiz lazım.
E ve A açıları eş olduğundan bu açıların karşısındaki kenarlara bakalım, birinde 3, birinde 9 gelmiş
benzerlik oranı=3/9=1/3 olur. (yani soldaki üçgen sağdakinin 3 kat büyütülmüş halidir.)
zaten baktığımızda 4 ve 12 de birbirinin 3 katıdır.
buna göre sağda 15 olan yer soldaki üçgende 15/3=5 olur