7-14-19-29-40-x ise x kaçtır
7-14-19-29-40-x ise x kaçtır
7-14-19-29-40 bu dizi terimleri, sayının kendisinin sayı değerleri toplamı sayının kendisine eklenerek bulunuyor.
7
7+7=14
14+1+4=19
19+1+9=29
29+2+9=40
40+4+0=44
x=44 dür.
Ancak bu şekildeki soruları matematik sorusu saymıyoruz artık.
bence sınır diye birşey yok soruya farklı beyinler (kimse bizden daha zeki insanların olmadığını ve bu soruya farklı ve karmaşık yöntemlerle farklı cevaplar getirilemeyeceğini iddia edemez) farklı farklı cevaplar bulabiliyorsa bu artık matematik sorusu olmaz.
bir dizi verilmişse kuralı da anlaşılır biçimde verilmelidir, diğer türlüsü soru değil birsürü çözümü olan bulmaca gibi oluyor ve işin garibi bu sistemeatik şekilde okullara girmiş ben ilkokuldayken bunlar yoktu şimdi bakıyorum 3-5-7.. sıradaki terim nedir? gibisinden onlarca soru kiaplarda var.
Ben bu tür soruları gereksizyorumcunun verdiği farklı kurallar sayesinde matematikten çıkardım. Zeka sorusu sınıfına dahil olabilir; matematik sorusu değil ama.
Aritmetik dizi, geometrik dizi, ve fonksiyon gibi kavramlarla paralel görükse de işin içinde bir kuralsızlık var bu yüzden.
Gereksizyorumcuya ve admin hocama katılıyorum. Bu tür sorularla 'hadi bakalım, kim daha kıvrak zekalı' sorusuna cevap bulunabilir sadece. Matematik, genelleştirmek, soyutlamak, genel çözümlere ulaşmaktır bence, bulmaca çözmek değil.
birçok kez yazmışımdır bu soruların muhattabı ilkokul 2-3 arası sayılarla yeni tanışan ve aralarında nasıl toplama çarpma işlemleri olur bunları daha kolay kavraması istenen öğrenciler olmalı.
şu uydurma soruyu (aklın işleyiş yönüne aykırılık...) her zaman hatırlayalım
ayrıca bununla tatmin lmayanlara şimdi bir soru buldum yazıyorum
100-121-144-?
soru işareti yerin ne gelecek? (cevap 169 değil)
yalnız bu da bomba soru oldu
Çok saçma bir kural buldum ona göre rakamsal değerleri toplamı 16 olan her sayı gelebilir
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!