MatematikTutkusu.com Forumları

problemler

berene02 14:15 30 Ara 2011 #1
1.Ayfer,cebindeki para ile 2 kalem alırsa geriye 3TL'si kalıyor.3 kalem alırsa 1 TL borçlanıyor.Buna göre ,Ayfer'in kaç TL'si vardır?

2.Çağdaş'ın 3 fındığına karşılık Doğukan'ın 5 fındığı vardır.Her ikisinin 96 fındığı olduğuna göre bunlardan kaçı Çağdaş'ındır?

kommedi - ait kullanıcı resmi (Avatar) kommedi 19:44 30 Ara 2011 #2
bu anlatım uygun olmadığı için silinmiştir.

korkmazserkan - ait kullanıcı resmi (Avatar) korkmazserkan 19:53 30 Ara 2011 #3
bu anlatım uygun olmadığı için silinmiştir.

ayhaneva - ait kullanıcı resmi (Avatar) ayhaneva 03:02 31 Ara 2011 #4
soruyu soran üyenin 3. sınıf olduğuna dikkat ettinizmi....
o ne anlar harfli ifadelerden...
bu soruları çözmek beni de aşar

Serkan A. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Serkan A. 03:32 31 Ara 2011 #5
C-1) ilk soru için ilkokul seviyesine uygun bir yöntem geliştirmiştim. Soru farklı görünsede matematiksel yapı aynıdır.

Kısa yolunu söyluyorum. Mantığını alttaki resimdeki soru ve çözümü incelenirse anlaşılır.

Kısa yol: aynı para ile iki farklı alış veriş yapılabiliyor. bir alışverişteki eksik miktar diğer alışverişteki fazla miktarın üzerine ekleniyor.

Yani 1 lira borç diğer alış verişteki elde kalan 3 liranın üzerine ekleniyor ve bir kalemin kaç lira olduğu bulunmuş oluyor.

3+1=4 kalem 4 lira buna göre 2 kalem alırsa 2x4=8 ve 3 lirada elinde kalıyordu 8+3=11 lirası vardır.

Bu kısa yöntemin nereden geldiğini alttaki örneği inceleyerek anlayabilirsiniz.

Not: ilkokul düzeyinde yapılan işteki katlar arası fark hep 1 oluyor nedense. Yani 2 kalem ve 3 kalem gibi. Yada bu resimdeki sorudaki gibi. 2 şerli ve 3erli oturma gibi.

ayhaneva - ait kullanıcı resmi (Avatar) ayhaneva 03:40 31 Ara 2011 #6
elinize sağlık hocam.

Serkan A. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Serkan A. 03:42 31 Ara 2011 #7
C-2) Bu sorudaki ifade tarzında biraz eksiklik olsada mantığı şöyledir.

Çağdaşın 3 fındığının olduğunda değer Doğukanın 5 fındığı olması gerekiyormuş (nedense).

Burada kastedilmek istenen şöyledir.

Çağdaş 6 fındığı olursa Doğukanın 10 fındığı olması gerekiyor. Yani çağdaş baştakine göre 2 katı fındığı olduğunda Doğukanın da 2 katı fındığı olması gerekiyor. Yani 5x2=10 tane

Bu şekilde oluşacak fındıkların toplamı 96 tane olması gerekiyormuş.

O zaman Çağdaş ve Doğukanın daha fazla fındıkları olması gerekli ki toplamları 96 olsun.

O zaman çağdaşın fındık sayısını 3 ün 10 katı yani 30 olsun diyelim.

Doğukanın 5in 10 katı 50 fındığı olması gerekiyor.

30+50=80 oldu. 96 olmadı. Ozaman bu aldığımız 10 kat yerine 12 kat alalım. Bakalım 96 yı tutturabileceğiz mi

Çağdaşı 3 ün 12 katı yani 36 cevizi olsun. O zaman Doğukanın 5 in 12 katı 60 tane fındığı olmalı.

Toplam 36+60=96 şimdi tutturduk. DEmekki Çağdaşın 36 , Doğukanın 60 tane fındığı olmalıdır.