MatematikTutkusu.com Forumları

dx'in türevi

erenust 13:27 03 Haz 2011 #1
Merhabalar.

Aklıma takılan birşey var. diyelim y = a.dx+b şeklinde bir fonksiyonumuz var bu fonksiyonun türevi ne olur?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 14:44 03 Haz 2011 #2
merhaba bunu daha net bir örnekle soru olarak yazarsan yardımcı olmaya çalışalım

erenust 14:52 03 Haz 2011 #3
Mesela y = f(x) = 3.dx + 2 ise y' = ? ya da daha basit bir örnek, y=dx olsun. y' ne olur?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 16:06 03 Haz 2011 #4
dx bir operatördür. mesela ÷5 nasıl tek başına bir anlam ifade etmezse dx de tek başına bir anlam ifade etmez.

önünde bişeyler olması gerekir mesela dy/dx , dx x e göre değişimi ifade eder ama neyin x e göre değişimi ya da x in neye göre değişimi ortada belli bşiey yok.

soru şöyle olsa

y=3dy/dx + 2 , o zaman bu differansiyel denklem olurdu çözümü de x=∫1/(y-2) dy olurdu
ya da x=3ln|y-2| veya y=ex/3+2
türevi de yani dy/dx de ex/3 olur

ben böyle düşünüyorum yani soruda sanki bişeyler eksik gibi veya benim gözden kaçırdığım ve muhtemelen çok temel bir nokta var. soru tam olarak nerede ve ne şkilde karşınıza çıktı mümkünse orijinal olarak yazarsanız veya link verirseniz bir de oraya bakalım. tabi hocalarımız da y=3dx+2 için y' nedir bi bakarlarsa iyi olur.

erenust 18:37 03 Haz 2011 #5
Karşıma bir soru çıkmadı, merak ettiğimden sordum. Verdiğiniz cevap için teşekkürler...

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm