1-) f(x)=x³/3 -x
fonksiyonunun y=3x doğrusuna paralel olan teğetlerinin bu fonksiyona teğet oldukları noktaların orijine uzaklıkları toplamı kaçtır? ( 4kök10/3)
2-)Neşe, Nilgün ve Dilek kardeşlerinin de aralarında bulunduğu 6 kişi, bu ç kardeş soldan sağa büyükten küçüğe doğru sıralanmak şartıyla kaç farklı şekilde yan yana sıralanabilir? (120)
3-)8 soruluk bir sınavda öğrencilerden soruların en az 6 tanesini cevaplaması istenmektedir.
İlk 3 soruyu cevaplamak mecburi olduğuna göre, bu sınava giren bir öğrenci cevaplayacağı soruları kaç farklı şekilde seçebilir? (16)
2.
Bu üç kişinin yüzlerine siyah çorap geçirelim xxxabc bunları dizelim daha sonra xleri istediğim şekilde kabul edelim (bu da bir şekilde olacaktır.) 6!/3! = 6.5.4 => 120 diziliş.
3.
6 soruyu cevaplayabilirler (geri kalan 5 sorudan 3ü seçilir) C(5,3)=10 şekilde
7 soruyu cevaplayabilirler (5 sorudan 4ü cevaplanır) C(5,4)=5 şekilde
8 soruyu da cevaplayabilirler (5sorudan 5i de cevaplanır) C(5,5)=1 şekilde
toplam 16 durum.
Şu per. komb. olaslk falan biri çözerken anlıyorum da, bazı sorularda aklıma çözüm yolu gelmiyor.
Şu son hafta birkaç tüyo verebilir misn? :/
Teşekkürler bu arada.
benim tavsiyem behzat rasuli nin sitesinden per-kom-olasılık videolarını izlemeniz hem konu anlatım hem soru çözümü cidden soruları çok iyi çözmeye başlıyorsunuz ayrıca nejdet kirpinin de soru çözümlerine de bakın