1-
A(1,3) ve B(k,2) noktalarının denklemi x²+y²=25 olan çembere göre kuvvetleri eşit olduğuna göre k nın alabileceği değerleri bulunuz.
2-
ikizkenar yamuksal bölge şeklindeki bir bahçenin içine, bahçenin kenarlarına teğet olacak şekilde daire şeklinde bir havuz inşa ediliyor.bahçenin paralel olan kenarlarının uzunlukları 8 m. ve 18 m, olduğuna göre bahçenin yüzey alanı kaç m karedir?
3-
kenar uzunlukları a br. ve b br. olan bir ABCD paralelkenarının bir teğetler dörtgeni olması için hangi şartlar gerekeri?
4-
bir yamuğun kirişler dörtgeni olabilmesi için hangi koşulları sağlaması gerekir?
5-
yarıçapı 4 bvr olan bir çemberin en büyük alanlı kirişler dörtgeninin alanı kaç br dir?
C.1
P(x,y)=x²+y²-25
Çember M(0,0) r=5
A(1,3) noktasının çembere göre kuvveti:
P(1,3)=-15
B(k,2) noktasının çembere göre kuvveti:
P(k,2)=k²+4-25
k²+4-25=-15
k²=6
k=√6 veya k=-√6
Yanlış hatırlamıyorsam böyle olmalıdı.
C.2
C.3
**Teğetler dörtgeninde karşılıklı kenarların uzunlukları toplamı eşittir.
Yani paralelkenarın kenar uzunlukları a,b ise;
a+a=b+b
a=b olmalıdır.
Yani kare olmalıdır.
C.4
Yamukta alt taban ile üst taban paralel olduğundan;
A açısı x ise
B açısı 180-x dir.
Kirişler dörtgeninde karşılıklı açıların toplamının 180° dir.
Bu durumda A+C=180 B+D=180 olmalıdır.
Yani A=x ise B=180-x C=180-x D=x olur.
Bu durumda bu yamuk ikizkenar yamuk olacaktır.
C.5
Misal; a+b=18 ise a.b max 9.9=81 dir. Yani max olması için a=b olmalıdır.
Alanın max olması için; Kenar uzunlukları eşit olursa yani kirişler dörtgeni bir kare olursa alan max olur.
Bu durumda yarıçapı=4 ise çap=8=karenin bir kenarı
8.8=64
**Diye düşünüyorum.
ve son sorunun cevabı 32 yamuk olmasın çünkü üstteki soruda yamuk demişsiniz
4. soruda ben yamuk demedim soruda yamuk olması şartı verilmiş. 5 soru da benim yorumum kare olmamalı ancak emin değilim. Ki yamuk olursa alanının 32 olacağını belirttin kare olursa 64 olur ve alanı daha büyük olur. Bize de alanının en büyük olması söylenmiş.