MatematikTutkusu.com Forumları

dik üçgen

mert46 - ait kullanıcı resmi (Avatar) mert46 10:05 11 Oca 2011 #1
x kaç cm dir?

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 12:14 11 Oca 2011 #2
|AC|²=8²+5²-2.cos60.8.5=64+25-40=49

AD yi uzatıp C den dik inilirse pisagordan |AC|²=49=1²+(x+2√3)²
(x+2√3)²=48 → x+2√3=4√3 , x=2√3 bulunur

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 12:20 11 Oca 2011 #3
Sitenin bir yerinde bunun aynısı ya da benzeri bir soru vardı. Onu da mı siz çözmüştünüz?

mert46 - ait kullanıcı resmi (Avatar) mert46 14:02 11 Oca 2011 #4
pardon öğretmenim AC nasıl bulundu benim öğrenmediğim bir şey var herhalde

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 15:42 11 Oca 2011 #5
Siz kosinüs teoremini öğrenmediniz değil mi?
O zaman bu sorunun kosinüs teoreminin kullanılmadığı bir çözüm var mı bakmak lazım.
Kosinüs teoremi : bir üçgenin iki kenar uzunluğu b ve c, bu iki kenarın arasındaki açı x olmak üzere, bu açının karşısındaki kenarın uzunluğu a olsun. O zaman
a^2=b^2+c^2-2.b.c.cosx olur.

mert46 - ait kullanıcı resmi (Avatar) mert46 17:43 11 Oca 2011 #6
ben o formülü daha öğrenmedim hocam

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 19:36 11 Oca 2011 #7
eğer pisagoru gördüyseniz ve cosi,nüs nedir biliyosanız ben cosinüs teoremini görmedim diyemezsiniz , hocanıza bir sorun eğer göstermediyse bir de neden diye sorarsınız.

ABC üçgeninde C köşesinin dikini inelim AB yi H da kessin.
tanım gereği
cosâ=|AH|/|AC| → |AH|=b.cosâ
AB nin tamamı da c olduğuna göre |BH|=c-b.cosâ

şimdi BHC dik üçgeninde pisagor yazalım
a²=h²+(c-b.cosâ)²=h²+c²-2.c.b.cosâ+b².cos²â

AHC diküçgeninde pisagordan
b²=h²+b².cos²â ya da h²=b²-b².cos²â olduğunu biliyoruz, bunu bir önceki pisagorda yerine koyduğumuzda

=b²-b².cos²â+c²-2.b.c.cosâ+b².cos²â=b²+c²-2.b.c.cosâ
bulunmuş olur. buna cosinüs teoremi denmiş.

soruda bunun ispatını kullanıp soruyu yine çözebilirsin A dan BC ye dik inersin parçanın uzunluğu 4 olur. dikin uzunluğu 4√3 olur. kenarda bir de 1 birimlik parça kalır. AC yi birleştirip pisagordan |AC|²=(4√3)²+1²=49 yine bulunur.
ama sonuçta cosinüs teoremi denen şeyin ispatını yapmış oluyosun.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 00:12 12 Oca 2011 #8
Üstadım abartmayın. Biz eski devir insanıyız. Günümüz öğrencileri, artık ispat nedir bilmiyorlar. Yaptırabilmek de mümkün değil. Ben öğrenciye şunu hep söylüyorum. İspat yapmayı bilmeyenin Matematik bilgisi, kolsuz,bacaksız bir ecinni gibidir. Şu anki eğitim sistemi buna uygun değil. 10. sınıf geometrisinin başında ispat yöntemlerini anlatıyoruz, hemen hemen her kuralın ispatı kitaplarda yer alıyor ama ben bugüne kadar hiçbir öğrencinin o ispatları incelediğini görmedim. Yazılıda ispat sorabileceğim öğrencilerimin olmasını çok isterdim. Fen bölümünde okuyan öğrenciler bile ispattan kaçıyor.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 00:19 12 Oca 2011 #9
ben burada öğrenciye birşey söylemdim zaten cosinüsün ve pisagorun ne olduğunu göstrdiği halde cosinüs teoremini de göstermeyen öğretmeni eleştirdim. (müfredat falan bunlardan anlamam bu 3 konu yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi birbirinin doğal sonucu biri söylenirken diğeri de söylenmeli)

yoksa öğrenciye bu ikisini biliyosan bunu da bilmelisin diyemem gerçi öyle bir anlam çıkmış kurduğum cümleden ama ben öğretmenini eleştirmiştim.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 00:29 12 Oca 2011 #10
Ben sizi doğru anladım da siz beni yanlış anladınız. Siz iyi niyetli yaklaşıyorsunuz. olması gerekeni söylüyorsunuz ama köprünün altından çok sular aktı. Kimse ispatlara bakmıyor. Durum o kadar karışık ki. Allah sonumuzu hayreyleye. Hele arkadan bir geometri müfredatı geliyor ki evlere şenlik. Ortalık resmen deprem yeri. Neyin, ne zaman, nerde, nasıl, ne kadar anlatılacağını bilebilen varsa beri gelsin. Bu konuya paralel olarak bir sohbet konusu açtım. Oraya da yorumlarınızı bekliyorum.

Diğer çözümlü sorular alttadır.
.10. sınıf Özel Üçgen Çözümlü Sorular Çözümlü Geometri Soruları DikÜçgen Çözümlü Sorular
Tüm Etiketler

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm