Konuyu çalışmama rağmen niye çözememişim, bana bir fikir verin..
emekleriniz için teşekkür ederim..
1. Bir deney tüpüne maltoz, laktoz ve sükroz içeren çözelti ile bu maddeleri yapıtaşlarına kadar parçalayacak enzimler eklenerek, uygun sıcaklıktaki bir ortamda bekletiliyor.Bu deney tüpünde hangi değişme meydana gelmez?
glikozit bağı sayısında artma
laktoz miktarında azalma
glikoz miktarında artma
sükroz miktarında azalma
galaktoz miktarında artma (A)
2. Çok sayıda monosakkaritin glikozit bağı ile bağlanmasıyla oluşan en önemli polisakkaritler glikojen, nişasta ve selülozdur. BU üçü için hangisi ortak olabilir?
(kimyasal sindirimle parçalanmaları sonucu, glikoz birimlerinin oluşması)
3. Bazı besin maddeleri hücre zarındaki porlardan küçük oldukları için sindirilmeden hücreye alınabilir veya hücreden atılabilirler. Buna göre
protein
fruktoz
vitamin
sakkaroz
hangileri sindirime uğramadan hücre zarındaki porlardan geçer? (fruktoz ve vitamin)
4. Küçük moleküller birleşirken açığa su çıkar. Bu olaya dehidrasyon denir.Buna göre miktarları
I.10 glikozdan oluşan nişasta parçası
II.10 glikozdan oluşan glikojen parçası
III10 glikozdan oluşan maltoz
IV.10 glikoz
şeklindeki bileşiklerin ağırlıkları arasındaki ilişki? (4>3>1=2)
5. Bir hücrede 2 farklı organel kendini eşlemiş ve bu organellerin içerisinde protein sentezi yapılmıştır. Buna göre bu hücrede,
maltoz
nişasta
laktoz
sakkaroz
moleküllerinden hangileri bulunaiblir? (1-2-4)
6. Aşağıda bazı besinlerin dehidrasyonu sırasında oluşan su miktarları belirtilmiştir.
I.99 su oluşturan nişasta
II.50 su oluşturan laktoz
III.50 su oluşturan maltoz
Buna göre bu besinlerde kullanılan glikoz miktarları nasıldır? (sırasıyla: 100,50,100)