MatematikTutkusu.com Forumları

i²=?

Mat. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Mat. 21:58 15 May 2012 #1
i=√-1 olduğunu biliyorum. Ama i²'nin ne olacağı konusunda bir çelişkiye düştüm. İki farklı sonuç çıkıyor ortaya.
1. i²=(√-1)² burada kare ile karekök sadeleşir, sonuç=-1 olur.
2. i²=√-1.√-1=√(-1).(-1)=√1=1, sonuç=1 olur.
Şimdi burada paradaks gibi bir durum olmuyor mu? Yoksa, benim işlemlerimde bir hatam mı var? Ve sonuç olarak i² neye eşit?

orkun44 - ait kullanıcı resmi (Avatar) orkun44 22:04 15 May 2012 #2
2. sonuç doğru haklısın bi çelişki var.
ama matematikte çelişki olmaz vardır bir ispatı

Achille - ait kullanıcı resmi (Avatar) Achille 22:08 15 May 2012 #3
1. i²=(√-1)² burada kare ile karekök sadeleşir, sonuç=-1 olur. yanlışın / yanlışınız var gençler. kök-1 in karesi aldığımızda kök dışına mutlak değer -1 ----> |-1| çıkar oda 1 . dir lakin ki sonuç -1 sanırım

orkun44 - ait kullanıcı resmi (Avatar) orkun44 22:12 15 May 2012 #4
iyi de köklü ifadelerin karesini aldığımızda mutlak değer kullanılıyor mu benim bildiğim kare içerdeyken kökünü alırsak mutlak değerle çıkar.

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 22:52 15 May 2012 #5
i²=-1

i karesi -1 olan sayı olarak tanımlanmış.

ayrıca ikinci yapıtığınızdaki gibi bir işlem reel sayılarda geçerli çünkü negatif sayıların karekökü tanımlı değil.
siz kök(-1).kök(-1)=kök((-1).(-1)) gibi bi eşitliği yazdığınızda hata yaparak yolla çıkmış oluyosunuz
sol taraf i² sağ taraf ise kök(1)

Mat. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Mat. 23:22 15 May 2012 #6
Teşekkürler, hocam. Bu arada yanlışlıkla da olsa işlemlerime "yapıt" dediğiniz için sağ olun

gereksizyorumcu - ait kullanıcı resmi (Avatar) gereksizyorumcu 09:33 16 May 2012 #7
yapıt meselesi Swype ın azizliği, arada küfür falan yazmış olursam kusura bakmayın artık , bazen sırf yazdığınızla harf yolu benziyo diye yazdığınızdan çok farklı kelimeleri algılayabiliyor.

Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm