1. #1

    Grubu
    Üye
    İş
    Üniversite

    Canımdan bezdiren grafik zımbırtıları

    Arkadaşlar merhaba,
    Bu sene ilk konu olan özel tanımlı fonksiyonları MY Matematik 3 (Mustafa Yağcı)'dan işlemeye başladım. Önce Fonksiyon ve birkaç fonksiyon çeşidini anlatmış. Sonra detaylı bir mutlak değer anlatmış. Bu iki konuyu apayrı bir şekilde anlatıp mutlak değer fonksiyonunu grafiklerini çizmiş ve limite geçmiş.

    Burada hiç sorunum olmadı ancak başka test kitaplarına baktığımda grafik sorularında büyük sorun yaşıyorum. Genel anlamda grafiklere karşı bir alerjim var desem teşbihte hata etmiş olmam. Tabi ki bu benim bilgisizimliğimden kaynaklı bir olay. Grafikler hakkında ordinat ve apsis dışında bir şey bildiğim söylenemez. Bunun eksikliği ilkokul eksikliği midir bilmem ancak bu sorunu bir an önce halletmem gerektiğini düşünüyorum.

    Olaya nereden başlamam ve eksikleri kronolojik olarak nasıl giderebileceğim hakkında bilgilerinizi ve tecrübelerinizi bekliyorum. Hepinize şimdiden çok teşekkürler.

  2. #2

    Grubu
    Moderatör
    İş
    11. sınıf
    Ben de Analitik eksiklerimi yeni yeni kapatıyorum.
    Da bana çok da lazım olmuyor , bilsem de bir önemi olmuyor hele ki matematikte hiç gerekmiyor diyebilirim (en azından ygs-lys kitaplarındaki sorularda böyle)
    acaba seni buna karşı bezdiren önyargın olabilir mi?

  3. #3

    Grubu
    Üye
    İş
    Üniversite
    Alıntı svsmumcu26'den alıntı Mesajı göster
    Ben de Analitik eksiklerimi yeni yeni kapatıyorum.
    Da bana çok da lazım olmuyor , bilsem de bir önemi olmuyor hele ki matematikte hiç gerekmiyor diyebilirim (en azından ygs-lys kitaplarındaki sorularda böyle)
    acaba seni buna karşı bezdiren önyargın olabilir mi?
    Bende bunu düşündüm ancak zannımca ötf sorularında gerçekten gerekli oluyor grafik çizimlerinde. Gerekli veya değil bile diyemiyorum çünkü gerçekten analitik konusunda bir bilgim yok. Konu hakkında büyük bir boşluk hissettiriyor bana. Mustafa Yağcı sorularını çözüp limite geçemiyorum. Sanki hiçbir şey öğrenmedim gibi geliyor. Garip hissettiriyor. Şöyle düşün, bir ygs temel kavramlar sorusu var ve kesirli bir ifade var. Bu ifadeyi tam sayılı kesire çevirmeden bunu tam sayı yapan değerleri arıyorsun ve sürekli içinde bir değeri unuttum veya fazladan değer koydum mu gibi şüpheler oluyor. Öyle bir şey. Anlayacağın canımı fazla sıkıyor.

  4. #4

    Grubu
    Üye
    İş
    Üniversite
    terev limit integral son senenin bütün konularinda grafik önemli.Lise 1,2,3 de grafikler lazim olmayabilir fakat bir fonksiyonun grafiğini bilmek demek her şeyini bilmek demek.Temel grafiklerini nasil çizildiğini iyi bilmelisin.Daha dogrusu ezbere bilmelisin.Bu önemli grafikler x²,x³ Trigonometrik fonksiyonlarin periyotlari arasindaki grafikler,Logaritma üstel fonksiyon.Bu grafikleri ezbere bilmekde fayda var.Diğer dikkat edeceğin nokta parçali fonksiyonlar.Bunun içinde şıklardan gitme kesinlikle sorularda sınavda gidersin ama ögrenmek istiyorsan kendin çiz grafiği.Mutlak değer grafiklerinde de bişey yok aslinda
    iki şekilde çizebilirisin mesala su grafiği f(x)=|x|
    1.yol :Parçali fonksiyon yapmak (x>0 ve x<0 için diye)
    2.yol : f(x)=x in grafiğini çizip x eksenin altinda kalan kısmın x eksenine göre simetriğini almak.
    Grafik çözümünde son dikkat etmen noktada su ötelemeyi bilmelisin.Örgeneğin |x-1|+1 in grafiğini çiziniz dediklerinde illa bunu parçali fonksiyon seklinde yazip çizmene gerek yok |x-1| in grafiğini çizip yukari 1 birim öteleyebilrisin.Başkada söylenecek birşey yok aslinda.Tabi parabol ve dogrulara hakim olman da yararina...
    "Ne Mutlu Türküm Diyene"


 

  1. Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!

Benzer konular

  1. grafik
    3.141592653589 bu konuyu Eğlence forumunda açtı
    Cevap: 0
    Son mesaj : 24 Haz 2012, 22:51
  2. grafik
    atena bu konuyu KPSS Matematik forumunda açtı
    Cevap: 15
    Son mesaj : 10 Mar 2012, 00:25
  3. Grafik
    nazlı2006 bu konuyu 12. sınıf matematik soruları forumunda açtı
    Cevap: 2
    Son mesaj : 14 Haz 2011, 03:11
  4. grafik
    mthdyg bu konuyu KPSS Matematik forumunda açtı
    Cevap: 8
    Son mesaj : 02 Nis 2011, 22:47
  5. Grafik
    mert46 bu konuyu 9. sınıf matematik soruları forumunda açtı
    Cevap: 4
    Son mesaj : 25 Mar 2011, 20:32
Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları