MatematikTutkusu.com Forumları

1-2-3

1 2 3 Son
MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 23:18 06 Oca 2011 #1
Yine geçmişimde kalan bir soru aklıma geldi. Bu da çok ilginç ve cevabını bulamadığım bir soru. Bakalım siz ne diyeceksiniz?

Ali aklından 1,2,3 sayılarından birini tutuyor. Velinin ise tek bir soru ile Alinin tuttuğu sayıyı bilmesi gerekiyor. Veli'nin sorduğu soruya karşılık Ali'nin, "Evet", "Hayır" veya "Bilmiyorum" cevaplarından birini söyleme hakkı var. Bu durumda, Veli'nin; Ali'nin tuttuğu sayıyı, verdiği cevaba göre kesinlikle bilebilmesi için hangi soruyu sorması gerekir?

duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 23:44 06 Oca 2011 #2
1 tutabilir 2 ve 3 tutabilir.... Tam kare mi ? √1=1 ama hayır derse yanlış olur ..

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 23:49 06 Oca 2011 #3
Duygu, tam kare mi diye sorarsa evet dendiğinde 1 olduğunu anlar. hayır derse kalan iki seçenekten birini eleyemez.

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 23:50 06 Oca 2011 #4
Burada "bilmiyorum" cevabının söyletilebileceği bir soru sorulması gerekiyor ama ben bulamadım.

paradoks12 - ait kullanıcı resmi (Avatar) paradoks12 23:51 06 Oca 2011 #5
tutulan sayı x olsun;
şöyle derse;
6/(3-x) ifadesinin sonucu tek sayı mıdır?

cevap evet ise; 1 tutmuştur
cevap hayırsa; 2 tutmuştur
cevap bilmiyorumsa; 3 tutmuştur

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 23:58 06 Oca 2011 #6
Olabilir öğretmenim ama şu tanımsızlık olayı tartışmaya açık gibi.

kerem9741 23:59 06 Oca 2011 #7
evet cvp paradoks12'nin dediği gibi

paradoks12 - ait kullanıcı resmi (Avatar) paradoks12 00:01 07 Oca 2011 #8
sonuçta 6/0 ın tek yada çift olacağını kimse bilemez çünkü tanımlanmamıştır,

biri bana; sayı bölü sıfır tekmi çift mi diye soracak olursa, bilmiyorum diye cevap veririm

MatematikciFM - ait kullanıcı resmi (Avatar) MatematikciFM 00:02 07 Oca 2011 #9
Tuttuğun sayının karekökünü biliyor musun gibi bir soru sorulsa ve bilmiyorum dese daha tutarlı gibi geliyor bana yani varolan ama bilinmeyen birşey mesela

paradoks12 - ait kullanıcı resmi (Avatar) paradoks12 00:12 07 Oca 2011 #10
Yine geçmişimde kalan bir soru aklıma geldi. Bu da çok ilginç ve cevabını bulamadığım bir soru. Bakalım siz ne diyeceksiniz?

Ali aklından 1,2,3 sayılarından birini tutuyor. Velinin ise tek bir soru ile Alinin tuttuğu sayıyı bilmesi gerekiyor. Veli'nin sorduğu soruya karşılık Ali'nin, "Evet", "Hayır" veya "Bilmiyorum" cevaplarından birini söyleme hakkı var. Bu durumda, Veli'nin; Ali'nin tuttuğu sayıyı, verdiği cevaba göre kesinlikle bilebilmesi için hangi soruyu sorması gerekir?
evet, hayır yada bilmiyorum deme hakkı varsa ve evet yada hayır diyemeyeceğine göre mecburen bilmiyorum diyecektir. (tanımsızdır diye açıklama yapmasına gerek yok)

1 2 3 Son
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm