MatematikciFM 00:21 07 Oca 2011 #11
Öğretmenim dediğiniz gibi sorulan soruya göre 3 cevaptan birini verebiliyor. O açıdan bakınca cevabınız %99 mantıklı ama şu tanımsızlık yine de kafamı kurcalıyor. Yani ben Velinin, Ali-Cengiz oyunu yapıp Ali yi bilmiyorum cevabı verdirmeye zorlaması yerine gerçekten var olan ama bilemeyeceği bir şeyle cevabı bulmasını isterdim. İşte o zaman sorunun kalitesi ortaya çıkar gibime geliyor.
MatematikciFM 03:22 09 Oca 2011 #12
Üstadım şu soruya bir de siz baksanız, paradoks12 öğretmenimizin cevabı güzel oldu da benim kafamı kurcalayan meseleye ne diyorsunuz?
gereksizyorumcu 03:34 09 Oca 2011 #13
bu soruyu önceden görmüştüm cevabı paradoks hocamızın verdiği gibiydi yani bi tane tanımsızlık oluşturulup onun karşılığında "bilmiyorum" cevabı alınıyordu.
MatematikciFM 04:04 09 Oca 2011 #14
Tanımsız olan birşeye bilmiyorum dedirtmek bana pek bilimsel gelmedi. Eğer öyleyse bu soruyu protesto ederim. Matematiksel yaklaşacaksak varolan ama bilinmeyen bir şeye bilmiyorum denmeli. Demek istediğim, matematiksel olarak 1,2,3 arasında şimdiye kadar ortak bir ilişki kurulamamışsa bu bir ek****ir. Acilen çözüm bulmalı.
gereksizyorumcu 04:07 09 Oca 2011 #15
matematikte var olan ama bilinmeyen birşeye örnek verir misiniz?
paradoks12 04:15 09 Oca 2011 #16
on trilyonuncu asal sayı

olabilir mi? (şuanda en son kaçıncıyı buldular bilmiyorum)
MatematikciFM 04:15 09 Oca 2011 #17
karekök2 Tanımsız değil ama ne olduğu da bilinmiyor. pi, e gibi. Sayısal olarak kimse bilmiyor değerini.
MatematikciFM 04:17 09 Oca 2011 #18
Mümkün öğretmenim. Bu soru içinde bulunabilmeli böyle birşey. Avucumuzun içindeki ilk üç sayma sayısının arasında bir ilişki kurmak için tanımsızlıktan yararlanıyorsak vay bizim halimize.
gereksizyorumcu 04:25 09 Oca 2011 #19 on trilyonuncu asal sayı

olabilir mi? (şuanda en son kaçıncıyı buldular bilmiyorum)
bu sayı biliniyor bunu bilmeyen biziz ya da matematikçiler bilmiyor

1000. asal sayı nedir? mesela bu sorunun cevabını ben bilmiyorum ama asal sayılar listelendiğinde 1000. olanı bunun cevabıdır. on trilyonuncu da şu ana kadar bulunmamıştır çok büyük ihtimalle ama bu onu bilinmeyen yapmaz sadece bulunması çok işlem gerektiren birşey yapar bence sonuçta asal sayı olmak iyi tanımlanmış bir durum ve bu kümenin belirlenmiş bir sırasındaki sayıyı soruyoruz
karekök2 Tanımsız değil ama ne olduğu da bilinmiyor. pi, e gibi. Sayısal olarak kimse bilmiyor değerini.
karekök 2 tanımsız değil ve biliniyor hocam. pi d biliniyor , e de biliniyor. bu sayıların rasyonel olarak ifade edilememesi onları bilinmez yapmaz ki. kök2 karesi 2 olan sayıdır. eğer kök2 ye bilinmiyor dersek 3 nedir?
eğer soruyu bu noktaya çekersek iş matematik felsefesine doğru kayar gibime geliyor
gereksizyorumcu 04:33 09 Oca 2011 #20
yani demek istediğim bu oyunu oynayan 2 kişiden birisinin bilgi sınırı nedir? birisinin bilmediği bir bilgiyi mutlak bilinmiyor olarak alacak mıyız?
arkadaşlardan birisinin tanımlı sayı kümesi I={1,2} olsun. tüm dünyası 1 ve 2 ve bu küme üstünde kapalı olan tüm matematiksel operasyonları tanımlanmış ve biliyor olsun. mesela toplamayı bilmiyor çünkü toplama bu kümede kapalı değil ama çarpmayı biliyor
soru şu olsa
tuttuğun sayı 2 den büyük mü?
(şimdi diyceksiniz 3 ü bilmiyor ama nasıl tutabilir, sayı olarak değil bir sembol olarak tuttu)
ne olcak bu durumda?