77 sayısı 2 tabanında kaç basamaklıdır?
10! sayısı 2 tabanında kaç basamaklıdır?
Bu tür soruların kolay veya genel bir çözümü varmıdır?
Cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Yazdırılabilir görünüm
77 sayısı 2 tabanında kaç basamaklıdır?
1) Bu tip sorularda ilk olarak çarpanlara bakmalıyız. 77 için tüm çarpanlar 7 olacağından soruyu 7 yi inceleyerek başlayalım.
7 yi 2 tabanında yazmak istiyoruz diyelim. Bunun için ilk olarak 7=(111)2 diyebiliriz. 2 tabanında (111).(111) ifadesi 6 basamaklıdır. Bu 6 basamaklı ifade (111) ile yeniden çarpılırsa 9 basamaklı bir ifade çıkar. Bu da (111)leri çarptıkça basamak sayılarını topladığımızı gösterir. Zaten iki sayının çarpımında basamak sayısı en çok iki sayının basamak sayılarının toplamı kadar olur. 2 tabanında üç basamaklı en büyük sayının da (111) olduğunu düşünürsek, zaten kendisiyle çarpımının 3+3=6 basamaklı bir sayı olacağı aşikardır. (10 tabanında 999x999 çarpımının 6 basamaklı bir sonuç vermesi gibi)
Bu sebepten ötürü 2 tabanında (111) sayısını 7 kez çarparsak sonuç 3x7=21 basamaklı olarak bulunur.
(çözüm alıntıdır)
bu iki soruyu da forumda cevapladığımı hatırlıyorum sanki. pratik yollar mevcut ama kesin sonuç veren her duruma uyarlanabilen kısa bir yol bilmiyorum açıkcası.cizmeli kedi'den alıntı:77 sayısı 2 tabanında kaç basamaklıdır?
çözüm nereden alıntı bilmiyorum yanlış olduğunu söyleyebilirim.Enesemre'den alıntı:...
Bu sebepten ötürü 2 tabanında (111) sayısını 7 kez çarparsak sonuç 3x7=21 basamaklı olarak bulunur.
(çözüm alıntıdır)
hatta üşenmedim aradım :)
https://www.matematiktutkusu.com/for...tml#post129060
gariptir o konuda da cevap 21 basamaklı olarak verilmiş.
Tesekkurler