Mat arkadaşımızın söylediği doğru galiba formül ile tesadüfen cevap çıktı gibime geliyor. oranın dış teğet çemberin merkezi olduğunu bilemiyoruz. formülü kullanmadan soruyu çözmeye çalıştım ama yapamadım
CD ya da BD den birinin daha açıortay olduğunun söylenmesi gerekiyor sanki.
soruyu yazan arkadaş bir daha kontrol etse iyi olur
bende yanlış demedim ki hocam.
o cümleye yorum dahi yapmadım.
yapılacak olursa 90-A/2=55 eşitliği varken D noktasına dış teğet çemberinin merkezi deriz
Öğretmenim burda bir sıkıntı var gibi.
D köşesi, dış teğet çemberinin merkezi iken, D=90-A/2 eşitliği geçerli, ama D=90-A/2 iken, D, dış teğet çemberinin merkezi oluyor mu? Benim gördüğüm bu bilgi yeterli değil, ispatı da yapılamıyor zaten.
Öğretmenim burda bir sıkıntı var gibi.
D köşesi, dış teğet çemberinin merkezi iken, D=90-A/2 eşitliği geçerli, ama D=90-A/2 iken, D, dış teğet çemberinin merkezi oluyor mu? Benim gördüğüm bu bilgi yeterli değil, ispatı da yapılamıyor zaten.
benim de aklıma ilk sizin endişeniz gelmedi değil,
ama D noktasının; A dan çizilen açıortay üzerinde olması ve BDC açısının 55 olması yeterli olmalı.
benim de aklıma ilk sizin endişeniz gelmedi değil,
ama D noktasının; A dan çizilen açıortay üzerinde olması ve BDC açısının 55 olması yeterli olmalı.
Şimdi bir daha baktım, D=90-A/2 nin yanında, D nin açıortay üzerinde olması mantıken yeterli gibi duruyor ama, yetersiz kaldı. Ben ispat edemedim. Dışardakilerden birinin açıortay olduğu verilmeden yetmiyor galiba.
A dan çizilen açıortay üzerinde ikinci bir D noktası bulmak lazım, ben göremedim.
Haklısınız yokmuş. Aceleci davranmışım. Ama şu da var, gerek ve yeter şart olarak kabul etmemiz için ispat edilmesi gerekir bence, ama ispat edilemiyor.