hocam mantığınız benim çözüm mantığımla aynı ama siz neden o 5r/21 uzaklığını da en iyi durum için seçmediniz?aerturk39'den alıntı:doğrusal yüzdüğünü düşünüp uğraştım bu 3 te 1 için sağlıyo 4 te 1 hız için sağlanmıyo siz 4 te 1 hız yeterli oluyo diye yazınca
gölün yarıçapı r olsun göldeki adamın gölün merkezinden 5r/21 yarıçapında daire şeklinde sürekli yüzerse adamın kurttan bir süre sonra r+ (5r/21) lik uzaklığa sahip olur. (çünkü r büyüktür 4.(5r/21) yani adamınkıyıya varmasına 16r/21 kaldı kurtun kıyının o noktasına varmasına pi.r vardır.ozaman adam kurtun 1/x hızıyla yüzüyorsa kurtulması için
16r/21 küçüktür pi.r/x olması gerek buradan
x küçüktür 21.pi/16
yaklaşık olarak 4.12
şöyle diyelim
adamın 1 hızında kurtsa k hızında olsun gölün yarıçapı da sırf kolaylık olsun diye k olsun
adam 1 birm yarıçap içinde kurttan daha büyük bir açısal hıza sahiptir ve kurt ne yaparsa yapsın bu kurtla bu 1 birimlik yarıçaplı dairenin ters tarafında olacak şekilde yüzebilir. bu noktadan itibaren kurt için k.∏ lik bir mesafe kalır adam içinse (k-1) birim (kurtla ters istikametten doğruca kıyıya yüzecektir)
adam k-1 birim yolu kurt k∏ birtim yolu tamamlamadan tamalamalıysa
k-1<∏ → k<∏+1~4,14..
şimdi bundan daha hızlıyken kurt hep yakalar bunu da bir cümleyle belirtelim dediğimiz gibi adam o merkezdeki ufak çemberin dışına çıkıp dğruca kıyıya yüzmezse adamın kıyıya yaptığı yaklaşmanın oranı kurtun adamın kıyıdan çıkacağı noktaya yaklaşma oranından az olacaktır (çünkü açısal hızı kurttan daha az) yani adamın bundan daha iyi bir stratejisi olamaz. bu ilk durumda çemberin diğer tarafında bulunma durumuna ise spiral, zigzag vs gibi türlü yollarla varabilir