f: (x,y)→(z,t)
f(x)=ax²+bx+c olsun. (f-1)'(d) sorulsun.
Çözüm için f-1(ax²+bx+c)=x
(2ax+b)(f-1)'(ax²+bx+c)=1
(f-1)'(ax²+bx+c)=1/(2ax+b)
ax²+bx+c=d, ax²+bx+c-d=0'dan kök bulup (f-1)'(ax²+bx+c)=1/(2ax+b) ifadesinde yazıyoruz. ax²+bx+c-d=0 denkleminde bulduğumuz köklerden uygun olanı seçerken (x,y) aralığına uygun olanı mı, (z,t) aralığına uygun olanı mı seçmeliyiz? Bende çözümlü bir kitapçık var, sorunun çözümünde kökü (x,y) aralığına uygun olup olmamasına göre seçiyor. Ama biz fonksiyonun tersine göre işlem yapmıyor muyuz? Yani (z,t) aralığını ölçüt almamız gerekmez mi? Nedenini açıklar mısınız?
Telefondan giriyorum anca bu şekilde şekil üzerinden çözülen bi soru olduğu için cevaplayabildim resim yüklenmiyor buradan :/ Reklam vermiş gibi oldum hızlıresimden yükleyerek kuralların dışına çıkmamışımdır umarım :/
Telefondan giriyorum anca bu şekilde şekil üzerinden çözülen bi soru olduğu için cevaplayabildim resim yüklenmiyor buradan :/ Reklam vermiş gibi oldum hızlıresimden yükleyerek kuralların dışına çıkmamışımdır umarım :/
Teşekkür ederim çözümün için Zannetmiyorum, ben de telefondan ancak böyle atabildim sorun olursa düzeltirler büyük ihtimalle. Tekrar sağolun