Hocam, siz diyorsanız doğrudur. Ama nasıl buldunuz bunu? Bu arada Nightmare'e teşekkür etmemiz lazım. İyi bir beyin fırtınası oluyor. :Dgereksizyorumcu'den alıntı:olaya başka bi boyut kazandıralım ben de 22/927 olduğunu düşünüyorum
Yazdırılabilir görünüm
Hocam, siz diyorsanız doğrudur. Ama nasıl buldunuz bunu? Bu arada Nightmare'e teşekkür etmemiz lazım. İyi bir beyin fırtınası oluyor. :Dgereksizyorumcu'den alıntı:olaya başka bi boyut kazandıralım ben de 22/927 olduğunu düşünüyorum
kura çekiminin simetrisinden dolayı kura hangi sırayla çekilirse çekilsin toplam ihtimal aynı olacaktır, öyleyse kardeşleri 1. ve 2. kura çeken olarak düşünebiliriz. 1. kura çeken kardeşinin 7 kişinin arasından , 2. kura çeken de kardeşinin kalan 6 kişi arasından bulmalıdır. 1/42 sonucuna böyle ulaşılabilir ama bence bu doğru değil, ufak bi düzeltme yapılması lazım ki kimse kendini çekmiş olmasın.Mat.'den alıntı:Kadeşlere X ve Y diyelim. Burada birinci kurada X , ikinci kurada Y çıkmalı diye bir zorunluluk yok ki. Tersi de olabilir. Ayrıca bunlar 2., 3.,.....6.. kuralarda da çıkabilir.
hocam bi durun daha 1/42 yi algılaamıyorum o sayıyı nasıl algılıyccam :Dgereksizyorumcu'den alıntı:olaya başka bi boyut kazandıralım ben de 22/927 olduğunu düşünüyorum
madem kaçıncı çektiği önemsiz peki ben nerde yanlış yapıyorum
atıyorum dedim ki 1. kardeş 3.sırada , 2.kardeş son sırada çeksin ..
1.çeken için 5/7
2.çeken için4/7
3.1 durum var çünkü kardeşini seçicek.
4.çeken 3/7
5. çeken 2/7
6.çeken1/7
son çeken için yine 1 durum bunları çarptığımda niye olmuyor
ben toplam olasılık açısından önemsiz dedim ,
1. çeken kardeşlerden birini 5/7 ihtimalle seçmez
2. çeken 4/6
3. çeken kalanların içinden 1/5 ihtimalle kardeşinin seçer
4. çeken 3/4 ihtimalle 3. sırada çeken kardeşi çekmez
5. 2/3
6. 1/2
7. 1/1
çarparsanız 5!/7!
harika yapmışım :D sağolun hocam böyle olunca daha iyi oturdu gözümle gördüm :Dgereksizyorumcu'den alıntı:ben toplam olasılık açısından önemsiz dedim ,
1. çeken kardeşlerden birini 5/7 ihtimalle seçmez
2. çeken 4/6
3. çeken kalanların içinden 1/5 ihtimalle kardeşinin seçer
4. çeken 3/4 ihtimalle 3. sırada çeken kardeşi çekmez
5. 2/3
6. 1/2
7. 1/1
çarparsanız 5!/7!
yalnız diyorum ya cevap bu olmamalı , bu tür kuralarda kendini çekme durumu oluştuğu anda tekrar çekme yoluna gidilir
bunun için şaşkın dizilişlere bakmak gerekiyor.
7 kişi (7!/e) ye en yakın sayıda şaşkın dizilirler 1854
kardeşleri eşleştirip kalan 5 kişiyi şaşkın dizersek 5!/e ye en yakın tamsayıda yani 44 şekilde dizilim elde ederiz.
cevap 44/1854 olmalı.
şaşkın diziliş : kimsenin kendi yerinde olmadığı diziliş , mesela okul geziye gidiyor dönüşte kimsenin otobüste gidişte oturduğu yere oturmaması gibi bir durum
bence şimdilik bunları karıştırmamam daha sağlıklı (:gereksizyorumcu'den alıntı:yalnız diyorum ya cevap bu olmamalı , bu tür kuralarda kendini çekme durumu oluştuğu anda tekrar çekme yoluna gidilir
bunun için şaşkın dizilişlere bakmak gerekiyor.
7 kişi (7!/e) ye en yakın sayıda şaşkın dizilirler 1854
kardeşleri eşleştirip kalan 5 kişiyi şaşkın dizersek 5!/e ye en yakın tamsayıda yani 44 şekilde dizilim elde ederiz.
cevap 44/1854 olmalı.
şaşkın diziliş : kimsenin kendi yerinde olmadığı diziliş , mesela okul geziye gidiyor dönüşte kimsenin otobüste gidişte oturduğu yere oturmaması gibi bir durum
zaten 1/42 ye oldukça yakın
sayılar büyüdükçe e sayısını karıştırmadan bulunan sonuç da neredeyse aynı çıkar ama ufak sayılarda büyük hatalar oluşabilir mesela 7 değil de 4 kişi olsaydı
2!/4!=1/6 ve 2!/e 1 e yuvarlanacağından , 4!/e de 9 a yuvarlanacağından 1/9 bulunurdu
1/6 nere 1/9 nere.
tabi 2!/4! i doğru hesaplamak da lazım :)
1/6 nere 1/12 nere derler adama