Arkadasim sordu bu sorulari ancak 1. Soru icin yorumumdan emin olamadim. 2. Soruyu da 3 buluyorum cvp 6 yardimci olan olursa sevinirim.
Arkadasim sordu bu sorulari ancak 1. Soru icin yorumumdan emin olamadim. 2. Soruyu da 3 buluyorum cvp 6 yardimci olan olursa sevinirim.
1.
basit makinede enerji korunmasından
cevap 2 bulunur (yol.kuvvet sabit)
2.
burada moment yazılabilir ama biz yine yola bakalım.
x 1 birim (küçük kasnağın çevresi kadar) yukarı çıkarsa y ne kadar aşağı iner?
K 1 tur atar, karşılığında L ve dolayısıyla M 1,5 tur atar. bu da 6 birimlik yukarı çıkış demektir öyleyse ağırlıkların oranı 6 olmalı.
Tesekkurler.
Hocam 2. Soruda momentten gitmeye calistim. Dislilerin degme noktasini denge noktasi kabul edip moment denklemi yazdim ancak ordan cikmadi momentten nasil cozeriz.
dişlilerin değme noktası T olsa
Y ağırlığını T noktasında dengeleyecek kuvvet momentten 2Y bulunur.
bu 2Y kuvveti aynı zamanda X ağırlığını dengeleyecek büyüklüktedir, momentten X=3.2Y=6Y bulunur.
Hocam dislilerin degme noktasinda momenti yazarsak x.2=6.y olmuyor mu ?
hmm bunu düşünebileceğini hiç düşünmemiştim ve nasıl 3 buldu diyordum kendi kendime.
eğer T noktasında bir vida olup bunlar da dişli değil tahta gibi olsalardı olurdu ama sistem bu momente uygun hareket etmiyor. dişliler kendi merkezleri etrafında dönebilirler. X ne kadar büyük olursa olsun T noktasında kendi merkezi etrafında oluşturacağı torka bağlı bir dönme kuvveti oluşturur , T noktasına direkt bir döndürücü etki yapmaz.
şöyle düşünebilirsiniz Y ağırlığı L dişlisinin merkezine asılsa ne olurdu? tabiki L dişlisinin merkezindeki pimin taşıma kapasitesini aşmamak şartıyla sistemde hiçbir etki yapmazdı ama sizin düşüncenize göre 2 birim uzaktan moment oluşturmalı. uzatmadan bu mantık yanlış olur diyelim geçelim.
Hep bu cozumlu sorular hocambaska bir kitapta benzer soruyu boyle cozmus. Ben de onu inceledikten sonra baktim bu soruya.
Cok tesekkur ederim cok iyi anladim.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!