MatematikTutkusu.com Forumları

biyoloji protista ?

İlk  1 2 3 4 Son
svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 23:43 07 Eyl 2012 #21
Tabi ki de hayır , düzenleyicidirler diyemeyiz.Şöyle diyelim , Yağda eriyen vitaminler vücuda yağlarla alınırlar.Yağ bu vitaminlerin kaynağı ve taşıyıcııdır.Emilmeleri için yağ gerekir.(Düzenleyeci diyemeyiz.)

Yapıcı diyebiliriz.

nightmare - ait kullanıcı resmi (Avatar) nightmare 23:46 07 Eyl 2012 #22
Tabi ki de hayır , düzenleyicidirler diyemeyiz.Şöyle diyelim , Yağda eriyen vitaminler vücuda yağlarla alınırlar.Yağ bu vitaminlerin kaynağı ve taşıyıcııdır.Emilmeleri için yağ gerekir.(Düzenleyeci diyemeyiz.)

Yapıcı diyebiliriz.
evet biliyorum + doğru söylüyorsun da niye düzenleyici demiş bu yağlara ?

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 23:48 07 Eyl 2012 #23
Bunun tek geçerli bir açıklaması olabilir

Yağlar -(A-D-E-K) vitaminlerini çözüp hormonların yapısına katılmıyorlarmı ? Evet , steroitler , hormonların yapısına katıldığından hormonlarla birlikte kabul edip , düzenleyici olarak kabul etmiş olabilir.Ayrıca , şöyle bir tablo buldum.

Yapıcı Onarıcı
-Proteinler , yağlar , madenseltuzlar...
Düzenleyiciler
su,madenseltuzlar,vitaminler,proteinlerdir...

nightmare - ait kullanıcı resmi (Avatar) nightmare 23:51 07 Eyl 2012 #24
Bunun tek geçerli bir açıklaması olabilir

Yağlar -(A-D-E-K) vitaminlerini çözüp hormonların yapısına katılmıyorlarmı ? Evet , steroitler , hormonların yapısına katıldığından hormonlarla birlikte kabul edip , düzenleyici olarak kabul etmiş olabilir.Ayrıca , şöyle bir tablo buldum.

Yapıcı Onarıcı
-Proteinler , yağlar , madenseltuzlar...
Düzenleyiciler
su,madenseltuzlar,vitaminler,proteinlerdir...
evet ona benzer tablo bendeki kaynaktada var. hiç biryerde yağları düzenleyici almamış. ilginç .
yorumun için sağol ben bunu haftalar sonra biyoloji öğretmenine de bi tasdikleteyim (:
bu arada sorduğum son soru hakkında bilgisi olan varsa çok makbule geçicek.

svsmumcu26 - ait kullanıcı resmi (Avatar) svsmumcu26 23:52 07 Eyl 2012 #25
ha bu arada bir şey daha buldum ,

Fosfolipitler = Fosfat + Lipit ( Bileşik yağlar) hücre metabolizmasında kullanılabiliyorlarmış.(Düzenleyici olarak )

nightmare - ait kullanıcı resmi (Avatar) nightmare 23:57 07 Eyl 2012 #26
ha bu arada bir şey daha buldum ,

Fosfolipitler = Fosfat + Lipit ( Bileşik yağlar) hücre metabolizmasında kullanılabiliyorlarmış.(Düzenleyici olarak )
bütün yollar düzenleyiciye çıkıyor diyosun . doğrudur sağol (:

kcancelik 23:58 07 Eyl 2012 #27
Benim takıldığım nokta yapıya katılma noktası. Yapıya katılma dediğinizde bir üst organizasyon düzeyine geçiyoruz, oysa vitaminler de molekül yapıda bulunuyor. Vitamin metabolizmasında kullanılması yapıya katılma olmamalı. Steroidler de de aynı şekilde, mesela estradiol bir steroiddir, aynı zamanda bir hormondur. Hormonun yapısına katılma diyemeyiz burada.
Mesela fosfolipidler hücre zarının yapısına katılır diyebiliriz, çünkü fosfolipidler molekülden zar düzeyine geldik.
Ben yapıya katılmayı bu şekilde incelediğim için anlaşamadık. Önemli midir, bilemiyorum.
Yağlar -(A-D-E-K) vitaminlerini çözüp hormonların yapısına katılmıyorlar mı?
Hormonların yapısına katılırdan ziyade lipid yapıdaki hormonlar diyoruz; çünkü onlar hormon olarak çalışan lipidler, yapıya katılma olmuyor.
İyi günler.

duygu95 - ait kullanıcı resmi (Avatar) duygu95 00:17 08 Eyl 2012 #28
Diger yorumlari okumadim ama nisasta konusuna bir aciklik getireyim. Nisasta insanda tukurukte bulunan amilaz enzimi ile sindirilir , agizda gerceklesen olayla nisasta tamamen sindirilir daha sonra ince bagirsakta emilim gerceklesir. Hayvan hucrelerinde nisasta olmaz sindirim hucre disinda gerceklesir. Bu yuzden hucrede hidroliz de olmazancak dedigim gibi hucre disinda sindirim kanalinda gerceklesir bu olay. Ayrica nisasta hayvanlarda depo maddesi degildir bitkilere ozgu bir polisakkarittir bitkilerin lokoplastlarinda depo edilir. Bu da ek bilgi olsun.

nightmare - ait kullanıcı resmi (Avatar) nightmare 00:18 08 Eyl 2012 #29
Benim takıldığım nokta yapıya katılma noktası. Yapıya katılma dediğinizde bir üst organizasyon düzeyine geçiyoruz, oysa vitaminler de molekül yapıda bulunuyor. Vitamin metabolizmasında kullanılması yapıya katılma olmamalı. Steroidler de de aynı şekilde, mesela estradiol bir steroiddir, aynı zamanda bir hormondur. Hormonun yapısına katılma diyemeyiz burada.
Mesela fosfolipidler hücre zarının yapısına katılır diyebiliriz, çünkü fosfolipidler molekülden zar düzeyine geldik.
Ben yapıya katılmayı bu şekilde incelediğim için anlaşamadık. Önemli midir, bilemiyorum.

Hormonların yapısına katılırdan ziyade lipid yapıdaki hormonlar diyoruz; çünkü onlar hormon olarak çalışan lipidler, yapıya katılma olmuyor.
İyi günler.
lipid yapıdaki hormonlar derken lipitler düzenleyicidir demiş olmuyor musun (: neyse bu konuyu bir bilene soracağım açığa kavuşsun .

nightmare - ait kullanıcı resmi (Avatar) nightmare 00:22 08 Eyl 2012 #30
Diger yorumlari okumadim ama nisasta konusuna bir aciklik getireyim. Nisasta insanda tukurukte bulunan amilaz enzimi ile sindirilir , agizda gerceklesen olayla nisasta tamamen sindirilir daha sonra ince bagirsakta emilim gerceklesir. Hayvan hucrelerinde nisasta olmaz sindirim hucre disinda gerceklesir. Bu yuzden hucrede hidroliz de olmazancak dedigim gibi hucre disinda sindirim kanalinda gerceklesir bu olay. Ayrica nisasta hayvanlarda depo maddesi degildir bitkilere ozgu bir polisakkarittir bitkilerin lokoplastlarinda depo edilir. Bu da ek bilgi olsun.
ilginç . sindiriliyor ama hidroliz olmuyor . sağol (:

İlk  1 2 3 4 Son