Tor topoğrafyası şekillerini inceleyen bir araştırmacı gittiği yerlerden,
-1.bölgede granitlerin irili ufaklı ve köşeleri yuvarlatılmış bloklar halinde olduğunu,
-2.bölgedeki granit bloklarının ise keskin kenarlı, köşeli dikliklerden oluşan sarp bir görünüm aldığını gözlemlemiştir.
Aşağıdakilerden hangisi bu bölgelerdeki topoğrafya şekillerinin farklı olması üzerinde daha etkilidir?
A)Enlem dereceleri
B)Kayaların oluşum zamanları
C)Bölgelerin iklim özellikleri
D)Kayaçların türü
E)Kayaçların sertlik derecesi
cevap c
bak bu etmenlerin hepsinin etkisinden söz edebiliriz
enlem derecesi iklimi etkilediği
kayaçların oluşum zamanı sertlik ve yumuşaklık ve dayanıklık özelliğini belirlediği
( bilindiği gibi eski oluşumlar daha sert kütlevi özellikte aşınıma karşı dayanıklıdır çünkü aşınan yüzey zamanlar boyunca yitip ana kaya kalmıştır.
genç oluşumlar üzerinde ise hala aşınıp birikme taşınma akarsu faaaliyetleri etkilidir ve yerey şekillenmeye devam etmektedir)
kayaçların türü sert mi yumuşak mı aşınmaya nasıl cevap veriyo tebeşir gibi kolay eriyen bi yapıya mı gnays gibi aşınıma dayanıklı bir yapıya mı sahip içlerindeki mineral özellikleri neler bu da bir yereyin ya da sorudaki tabirle topoğrafyanın irili ufaklı yuvarlatılmış mı yoksa keskin dik kenarlı köşeli mi olduğunu belirler.
irili ufaklı yuvarlatılmışla keskin dik kenarlı birbirine tamamen zıt şeyler
irili ufaklı yuvarlatılmış yani aşınıma elverişli doğal süreçlere akarsu aşınımına tepki veriyo
akarsu köşelerini yuvarlatarak şekillendirici bir etki yapmış
diğerinde ise keskin diyo bak dik kenarlı diyo bi daha bak

yani yağış etkisi akarsuyun şekillendirici etkisi daha az....
hatta şekillendirici etkisinin daha az olduğunu söyleyebilirim dik ve keskin ifadesine dayanarak
iki topoğrafyada da granitten bahsediyo kayaç özelliği ve sertlik derecesi kayaç aynı olduğu iöçin aynıdır değişmez demi ....
geriye iklim kaldı biraz dağınık oldu şimdi toparlıyorum

vaktim az vizelere çalışıyorum bu durumu ona ver

iki topoğrafyadaki kayaç da aynı ise eğer granitten bahsediyoruz öyleyyse
*kayaçların oluşum zamanları aynıdır mesela kömür 1. jeolojik zamanda oluşmuştur
her kayacın belli bi oluşum zamanı vardır ve bu durum yer değişse bile kayaç aynı ise değişmez
*kayaç ların türü aynıdır granit malum

* sertlik derecesi de her kayacın sabittir bu durum kayaçtan kayaca değişir ama bölgeden bölgeye
sorudaki gibi birinci bölgeden ikinci bölgeye değişmez
----enlem dercesi ve iklim arasında kaldım
kayacın şekillenmesinde iklim birinci etmendir.
enlem iklimi etkilediği için etkendir
çünkü üsttede açıkladığım gibi kayaçların şekillenmesinde birinci etken kaynağını yağmurlardan alan akrsulardır
kayaçların bünyesine suyun girmesi ve parçalayıcı özellikleri dahilinde granit kayacı irili ufaklı bir görünüm kazanır ve yine suyun parçalayıcı özelliği sayesinde dik köşeli granit blokları yuvarlak köşeli bir hal alır... akarsuların kaynağı yağmur....asıl , diğerlerinden daha belirgin olan etmen de iklimdir vesselam...