svsmumcu26 23:15 11 Kas 2012 #1
Soru 1
1.Enerji düzeyindeki açısal momentum kuantum sayıları hangileridir ?
Çözüm
1.enerji düzeyindeki baş kuantum sayısı m=1 dir. Açısal momentumda l=m-1 den ,
l=0 olur.(Bu da S orbitalidir.)
açısal momentum kuantum sayıları 0,1,2 olduğuna göre n=3 olmalıdır.Çünkü l '0 dan n-1'e kadar olan kısma kadar değer alır.
II.2.Enerji düzeyi
III.4.Enerji düzeyi
enerji düzeylerinden hangisi veya hangilerinde bulunur?
Çözüm
S orbitalinin açısal momentum kuantum sayısı l=0 'dır.m=1 olmalıdır. Bu nedenle 1.baş kuantum sayısı ve sonrasında bulunur.Yani Hepsinde bulunur.
-f orbitali için açısal momentum kuantum sayısı 3tür.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri yanlıştır?
Çözüm
->S orbitali küresel simetriktir.(Doğrudur.)
->Orbitaller S,P,D,F idi.D orbitali için l=2 dir.ml ise -2,-1,0,1,2 kadardır.Yani 5 tane orbitalimiz vardır.
->F orbitali için l=4 tür.Çünkü n=5'ten itibaren F orbitali varlık gösterir.
ml => -l , +l arasında değerler alabilir.
-1,0,1 şeklinde olur.Yani 3 tane.
Bilindiği üzere herhangi iki elektronun tüm kuantum sayıları aynı olamaz.Burada , kaç farklı elektron bulunabileceği soruluyor.
Bu iki elektronun baş kuantum sayısı 5 olacaktır.Yalnız manyetik kuantum sayıları farklı olacaktır ki en fazla elektron elde edilmiş olsun.
En fazla için ms(Spin kuantum sayısı) farklı olan 2 tane vardır.Seçeriz maximum 2 tane elde edilmiş olur.
2.Enerji düzeyi
3.Enerji düzeyi
enerji düzeylerinden hangilerinde bulunur?
Çözüm
P orbitalinin l'si (Açısal momentum kuantum sayısı) 1'dir.n=2
Bu durumda en az 2.enerji düzeyinde bulunur.Yani 2 ve 3 doğrudur.
ayhaneva 01:57 12 Kas 2012 #2
emeklerin için sağol, bir de sizi kimyacı yapacaklar sanırım. Atomun yapısını biz de gördük ama biz bu kadar ayrıntılara boğulmadık.
svsmumcu26 01:59 12 Kas 2012 #3
emeklerin için sağol, bir de sizi kimyacı yapacaklar sanırım. Atomun yapısını biz de gördük ama biz bu kadar ayrıntılara boğulmadık.
Evet.Hocam.Çok detaya giriliyor.Aslında sizin zamanınızda dahada girilirdi diye düşünüyordum ben.Kimya öğretmenimiz eskiden daha çok girilirdi detaya dedi.
ayhaneva 02:06 12 Kas 2012 #4
fen lisesi mezunuyum, en rahat full yaptığım dersti. Şimdi de sizler için öyleyse sorun yok.