alper_492 20:10 27 Eyl 2013 #1
mrhb aklımı kurclayan bişey var mutlak değerde öncülü verilen mutlak değerli sorularda neden öncül sadece mutlak değer içine uygulanıyo yani bi soruyla anlaymam gerekirse
x<0 için |x|+|-x|-x sonucu nedir?
a)-3x b)-2x c)-x d)x e)2x
burda mutlak değer için x'i negatif görüyoruz da neden mutlak değer dışındaki x için görmüyoruz?yani mutlak değer dışındaki -x neden +x olarak değişmiyo??
svsmumcu26 20:17 27 Eyl 2013 #2
neden değişsin ki?
x'in -1 olduğunu düşünelim siz kalkıp bir de bunu - ile çarparsanız -1.-1 => -1 olduğunu iddia etmiş olursunuz ki baştan bitmiştir zaten.
x<0 olduğu müddetçe mesela x=-2 olsun |-2| = 2 olacaktır.
aynı şekilde |-x| = |-(-2)| = 2 olur.
hangi kısımda takıldığınızı anlayamadım sanırım
alper_492 21:23 27 Eyl 2013 #3
x<0 iken -x artıya dönmez mi dediğiniz gibi x=-1 olsun -x -(-1)olup +1'e dönüşmez mi??
alper_492 21:27 27 Eyl 2013 #4 x<0 iken -x artıya dönmez mi dediğiniz gibi x=-1 olsun -x -(-1)olup +1'e dönüşmez mi??
x<0 için |x|+|-x|-x sonucu nedir?Sorduğum bu soruda mutlak değer olan kısmı biliyorum (-X)olarak çıkar bunda hem fikiriz.bnm anlam veremdiğim kısım mutlak değerli olmayan x için neden x<0 koşulunu kullanmıyoruz?BU soruyu ben şöyle çözerdim -x-x+x.
gereksizyorumcu 22:10 27 Eyl 2013 #5 x<0 için |x|+|-x|-x sonucu nedir?Sorduğum bu soruda mutlak değer olan kısmı biliyorum (-X)olarak çıkar bunda hem fikiriz.bnm anlam veremdiğim kısım mutlak değerli olmayan x için neden x<0 koşulunu kullanmıyoruz?BU soruyu ben şöyle çözerdim -x-x+x.
mutlak değer içinden -x olarak çı
kmıyor. x negatif olduğundan ve mutlak değer sayıların 0 a uzaklığını hesapladığından ve 0 dan büyük değer vereceğinden mutlak değer işleminin sonucu -x e eşit oluyor.dışarda duran -x veya -x³ olmuş bişey değişmez ona dokunmayız. zaten mutlak değer içindekine de dokunmuyoruz , onların eşit olduğu x li ifadeleri yazıyoruz.
alper_492 22:26 27 Eyl 2013 #6 mutlak değer içinden -x olarak çı
kmıyor. x negatif olduğundan ve mutlak değer sayıların 0 a uzaklığını hesapladığından ve 0 dan büyük değer vereceğinden mutlak değer işleminin sonucu -x e eşit oluyor.dışarda duran -x veya -x³ olmuş bişey değişmez ona dokunmayız. zaten mutlak değer içindekine de dokunmuyoruz , onların eşit olduğu x li ifadeleri yazıyoruz.
anladım o zman bu sadece mutlak değerli sorularda geçerli ben bildiğimi diğer sorularda kullanmaya devam ediyim yani soru mutlak değerli bi soru değilde normel bi soru olsaydı yani x<0 için (X)+(x)-(X)olsaydı sonuç -x-x+x den -x çıkacaktı yani
gereksizyorumcu 22:30 27 Eyl 2013 #7 x<0 için (X)+(x)-(X)olsaydı sonuç -x-x+x den -x çıkacaktı yani
hayır bu işlemin sonucu -x değil x çıkar, x negatif olduğundan da sonuç negatiftir deriz.
alper_492 22:53 27 Eyl 2013 #8
hocam ksura bakmayın da biraz kafam karıştı ben bu sorunun artık mutlak değer olmadan olsaydı die sordum bn yanlış mı öğrendim bilmiyorum ki öleyse çzödüğüm bütün sorular şansa doğru çıkıyo

şöyle başka bi soruyla izah ediyim a<0 için hangisi negatiftir diye bi soru olsun.Şıklarda da A)-a B)a diye iki şık olsa A şıkkı -(-a)dan pozitif olmuyo mu B şıkkıda -a oluyo yanlış mı oluyo şimdi bu
gereksizyorumcu 23:10 27 Eyl 2013 #9
A seçeneği -a dır B seçeneği de a dır , bunlar a<0 veya a>0 olmasına göre değişmez.
ama hangisi pozitif hangisi negatif diye sorarsanız a sayısı negatif olduğundan -a pozitif a da negatiftir.
svsmumcu26 00:19 28 Eyl 2013 #10
sanırım burada biz ne kadar konuşsak boş.
bu bende de oluyor , bazen bir soru üzerine düşünüyorum düşünüyorum burada da soruyorum bu sefer verilen cevaplar beni tatmin etmiyor.
kendiniz kafa yoracaksınız artık