1. #1

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    Üniversite

    Sponsorlu Bağlantılar

    faiz problemleri

    Bir banka euro hesabına yıllık %8, tl hesabına yıllık %35 basit faiz veriyor. İki hesap türüne yatırılan eşit değerde iki para, yıl sonunda faizleri ile birlikte geri alındığında , alınan paralar yine eşit değerde olmaktadır. Buna göre 1 yıl sonunda euro, tl karşısında yüzde kaç değer kazanmıştır? 25

    Yıllık %25 bileşil faiz oranı ile 3 yıllığına bankaya yatırılan bir miktar para, süre sonunda faizi ile birlikte 3750 tl olarak geri alınıyor. Buna göre aynı faiz oranı ve aynı süre ile basit faizle bankaya yatırılsaydı, kaç tl faiz getirirdi? 1440

    Bir adam parasının 2/5 ini yıllık %40 basit faiz oranı ile 8 aylığına, geri kalanını yıllık %30 basit faiz oranı ile 15 aylığına bankaya yatırıyor. İki yatırımdan elde edilen toplam faiz 1990 tl ise adamın başlangıçta kaç tl si vardı? 6000

    20000 tl si olan bir kişi, parasının bir kısmını yıllık %9 faiz ile a bankasına kalan kısmını da yıllık %12 faiz oranı ile b bankasına 1 yıl vadeli yatırıyor. İki yatırımdan elde ettiği toplam basit faiz getirisi 2040 tl olduğuna göre %12faiz oranı ile yatırılan paradan alınan faiz kaç tl dir? 960

    A tl nin yıllık %80 den x ayda getirdiği basit faiz, b tl nin yıllık %40 tan x+2 ayda getirdği basit faize eşittir. a/b=2/3 ise x kaçtır? 6


    teşekkürler

  2. #2

    Statü
    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer

    Sponsorlu Bağlantılar

    1.
    başlangıcı eşit kabul edip 100 lira ile 100 euro alıp sene sonunda 108 euro ile 135 lira almamız gerekir.
    108 lira 27 lira yani 27/108=0.25 ya da %25 değer kazanmıştır.

    2.
    geriye doğru gidersek
    Bir yıl önce 3750/1.25=3000
    İki yıl önce 3000/1.25=2400
    Üç yıl önce 2400/1.25=1920 lira, başlangıçta 1920 lira varmış.
    %25 basit faizle 3 yıla %75 getiri sağlar.
    75.1920/100=1440

    3.
    300 lirası olsaydı 2/5 i yani 120 lirası %40 faizle 8 ayda 0.4*120*8/12=32 lira faiz getirirdi
    Kalan kısım yani 180 lira %30 faizle 15 ayda 0.3*180*15/12=67.5 lira faiz getirirdi
    toplam 99.5 lira , bize 1990 lira faiz getirdi olduğu söyleniyor 1990/99.5=20 olduğunda göre başlangıçta 20.300=6000 liramız vardır.

    4.
    2040/20000=10.2% olduğuna göre ve 10.2 nın 9 uzaklığı 12 ye uzaklığının 2/3 ü olduğuna göre paranın 3 birimi %9 ile 2 birimi de %12 ile yatırılmış
    yani 2.20000/5=8000 lira %12 ile yatırılmış. 12*8000/100=960 lira faiz geliri olur.

    5.
    denklem kurarsak
    0.8*2*x=0.4*3*(x+2) buradan
    0.4x=2.4 ,x=6

  3. #3

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    Üniversite

    Sponsorlu Bağlantılar

    teşekkürler


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Benzer konular

    1. faiz problemleri
      bekir6761, bu konuyu "Kpss matematik soruları" forumunda açtı.
      : 6
      : 02 Ağu 2014, 12:50
    2. Faiz problemleri
      Mehmetysf, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 6
      : 23 Tem 2013, 22:11
    3. faiz problemleri
      elthonx, bu konuyu "Kpss matematik soruları" forumunda açtı.
      : 1
      : 09 May 2013, 22:20
    4. Faiz Problemleri
      doukanyldrm, bu konuyu "7. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 5
      : 04 Eyl 2012, 11:17
    5. faiz problemleri
      semrayagci, bu konuyu "KPSS Matematik" forumunda açtı.
      : 2
      : 23 May 2012, 19:14
    Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları