herkese selamlar.
Bugün size çocuklara kapitalizm sistemini alıştırmak amaçlı sonradan uydurulmuş Nasrettin Hoca fıkrasını ve dilim döndüğü kadarıyla verilen gizli mesajları ve fıkranın verdği gerçek dersi anlatacağım.
Bir gün hoca köyden pazara giderken yolunu çocuklar keser.(köyde toplam kaç çocuk olabilir en fazla 20-30 ve çocukların tümü orda mıydı?) -Hoca hoca!! bize düdük al! (dikkat ederseniz çocuklar tablet bisiklet pc cep tel. gibi pahallı bir şey istemiyor. Bugünkü parayla düdük 1 TL ve her nasılsa çocukların hiçbirinde düdük yok. yani anne babası veya bir başkası 1 TL verip düdük almamış.) -Buyur Hocam parası. (bu çocuklardan sadece ve sadece bir tanesinin aklına her nasıl oluyorsa hocaya para vermek geliyor ve kelli felli babacan iyilik sever Nasrettin Hoca küçücük çocuktan bugünkü parayla 1 TL 'yi almayı kabul ediyor. hoca çocuklara " düdük paralarını verin. yoksa size düdük almam"demiyor.hoca "almıyacağım" demediğine göre düdük almayı otomatikman kabul etmiş olur. tüm gün çocuklar hoca bana düdük alcak diye hevesle yolunu bekler.) hoca pazardan dönerken çocuklar "hoca! düdüklerimizi verir misin?" hoca tüm çocukların içinde parayı veren çocuğa dönerek" buyur düdüğün" der. çocuklar bozulur "niye bize düdük almadın hoca?" derler. hoca cevap verir:" PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALAR" (parayı veren çocuk güle oynaya düdüğünü çalarken diğer çocuklar üzgündür.)
fıkradan alınacak ders:
Herhangi bir maddi beklenti olmadan yani karşılıksız sevgi , karşılıksız iyilik ve karşılıksız iş yoktur. Birisinden bir iş istiyorsanız mutlaka iş başında karşılığını (fıkradaki karşılığı temsil eden materal PARA dır.) ödemelisiniz. eğer ödemesseniz işi yapmayabilir.
Karşınızdakinden isteğiniz 1TL lik düdük bile olsa mutlaka baştan parasını önceden veriniz.