1. #1

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    12. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    Ünlem Denklem problemi

    Bir memur maaşının 2/9 unu ev kirasına , kalanın 3/7 sini faturalara , kalanın 1/4 ünü ise mutfak masrafına ayırıyor. Maaşından geriye 240 TL kaldığına göre , memurun maaşı kaç TL dir? C: 720


    96 cm uzunluğundaki bir tel iki ucundan sırasıyla 5 ve x cm uzunluğunda kesilmiştir. Telin orta noktası ilk duruma göre 7 cm kaydığına göre x kaçtır? C: 19



    Degeri 3/5 olan kesrin payına 4 eklenip paydasından 5 çıkarıldığında kesrin değeri 1/3 oluyor. Buna göre ilk kesrin payı ile paydasının toplamı kaçtır? c: -34


    Bir adam elindeki paranın önce 1/3 ünü sonra kalanın 1/4 ünü daha sonra kalan parasının 1/6 sını harcıyor. Toplam 770 TL harcadığına göre, ilk iki harcaması toplam kaç TL dir? c: 660

    Engin'in parasının Cem'in parasına oranı 7/9 dur. Cem , Engin'e parasının 1/3 ünü verdiğinde Engin'in parası Cem'in parasından x TL fazla oluyor. Buna göre , ikisinin paraları toplamı kaç TL dir? c: 4x

  2. #2

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    12. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    c-1) memurun maaşına x dersek;x.2/9 u ev kirasıymış geriye 7x/9 u kalır bunun 3/7 si de 3x/9 u da faturalarmış geriye 4x/9 kalıyor bunun 1/4 de x/9 dur .geriye 3x/9 u kalır buda 240 tl miş buradan x 720 tl çıkar.



    UMARIM YARDIM EDEBİLMİŞİMDİR BAŞARILAR........

  3. #3

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    12. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    C-3)Değeri 3/5 olan kesre 3x/5x deriz buradan paya 4 eklenip paydadan 5 çıkarılıyormuş yani kesir şöyle olur 3x+4/5x-5=1/3 e buradan denklemi düzenlersek x buradan -17/4 çıkar 3x/5x kesrinde x i yerine koyduğumuzda pay -51/4 payda da -85/4 çıkar pay ve paydayı topladığımızda -136/4 olur kesri 4 ile sadeleştirdiğimizde de cevap -34 çıkar

  4. #4

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Diğer
    2)Bu sorunun cevabı 9 çıkıyor. 19 sayısı ile sağlama yaptığımız zaman bile yanlış çıkıyor. Eğer doğru cevap 9 ise sonra yazarım çözümü.



    4)Para x olsun.
    x-x/3=2x/3 ise harcanan para=x/3 kalan para=2x/3
    (2x/3).(1/4)=x/6 harcanan para=x/6 kalan para=3x/6
    (3x/6).(1/6)=x/12 harcanan para

    Toplam harcanan para=x/3+x/6+x/12=(7x/12)=770
    x=1320
    ilk iki harcamasının toplamı=x/3+x/6=x/2=1320/2=660



    5)Engin=a Cem=b olsun.

    a/b=7/9=k olsun.
    a=7k b=9k olur.
    9k/3=3k ise 9k-3k=6k olur. ve 7k+3k=10k olur.

    10k=6k+x ise
    4k=x olur.

    İkisinin toplam parası=7k+9k=16k ise
    4.(4k)=4.x ise toplam paraları 4x olur.

    Başarılar.

Diğer çözümlü sorular için alttaki linkleri ziyaret ediniz


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Benzer konular

    1. denklem kurma problemi
      arzu35, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 3
      : 19 Nis 2014, 13:37
    2. denklem problemi
      rhl_184, bu konuyu "7. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 2
      : 20 Haz 2012, 12:57
    3. Denklem Problemi
      Furkanc54, bu konuyu "7. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 35
      : 08 Oca 2012, 16:31
    4. denklem kurma problemi
      rana, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 1
      : 04 Nis 2011, 22:58
    5. Denklem Kurma Problemi
      Piraye*, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 2
      : 09 Şub 2011, 11:13
    Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları