MatematikTutkusu.com Forumları

Sayı proplemleri

İlk  1 2 3
hasim - ait kullanıcı resmi (Avatar) hasim 23:34 20 Ağu 2011 #21
hocama cavap anahtarında 2 soru 5 diyor bir hatamı var soruda yoksa

hocam 3 soruda a =2/3 diyor ben hiç bişey anlamadım daha doğrusu denklemden bişey anlamadım hocam ezberlemiş gibi oldum hocam daha detaylı anlatırsanız daha makbule geçer :0

Hocam orjinalini gönderiyorum
3. soruda oran sormuş ama hangisinin hangisine oranı? dikkat ettiysen zaten şıklarda 2/3 yok bu mumların boylarının oranıdır. yani cevap 3/2,

soru çözümünü incele olmazsa biraz daha farklı anlatmaya çalışırız, ama bence sade (ama çok sade )

mustafatr - ait kullanıcı resmi (Avatar) mustafatr 23:46 20 Ağu 2011 #22
hocam elinize sağlık ben biraz inceledim dediğiniz gibi oldu şu denklemi birdaha anlatsanız anlamasına anladım da ezberlemiş gibi oldum
sayı proplemlerini bir yorumlayabilsem %90 yorumluyorumda %10 nu yapamıyorum hocam yüzde 10 da mum soruları neyi önerirsiniz
mum sorularını yapıyorum da çok değişik tarzdaki soruları yapamıyorum internette dinlemediğim hoca kalmadi

hasim - ait kullanıcı resmi (Avatar) hasim 00:04 21 Ağu 2011 #23
3)
mumlardan birinin boyuna x dersek diğeri x.a olur
x uzun olan mum diyelim, uzun mum bir saate 3v birim, kısa olan da bir saatte v birim kısalsın

x-3vt=xa-vt=x/2
bu üç denklemden
t=x.(1-a)/2v =x/6v
a=2/3
mumlardan birinin boyu x olsun dedim, diğerinin de boyu y birim olsun budurmda y/x =a olarak verilmiş (yada tersi fark etmez)
y=x.a olarak bulunur. yani mumlardan biri x birim uzunlukta ise diğeri x.a birim uzunluktadır. biz bunlardan hangisinin boyunun büyük olduğunu bilemeyiz çünkü a 1 den büyükte olabilir, küçükte olabilir. x i boyu uzun olan mum olarka kabul ettim ozaman boyu x birim olan mum bir saate boyu 3v kısalırken , boyu a.x birim olan mumun boyu saatte v birim kısalmakta, t saate ikisinin boyu eşitleniyor olsun
x-3vt=xa-vt
denklemini kurduk, soruda boyları eşitlendiğinde boyu büyük olan mumun boyunun yarıya indiği söyleniyor yani t saat sonra boyu büyük olan mumun yarısı kalır
x-3vt=x/2

2 denklemden de t yi çekelim
t=x(1-a)/2v =x/6v
buradan a=2/3
daha önce belirttiğim gibi 2/3 bu iki mumun boylarının oranıdır yanı şılarda ya 2/3 yada 3/2 hangisi varsa cevap o.

mustafatr - ait kullanıcı resmi (Avatar) mustafatr 00:09 21 Ağu 2011 #24
Tekrar teşekkürler hocam çok çok saol vaktini bana ayırdığınız için inşallah cennete girersiniz

Serkan A. - ait kullanıcı resmi (Avatar) Serkan A. 00:23 21 Ağu 2011 #25
mustafa o iki sayfa test ne için çözülmesi içn değil heralde. Ayrıca kitapları tarayarak gönderme. geometri soruları haricinden tarama göndermiyorsunuz. Ayrıca taramak telif sıkıntısı yaratır. resimlerde yayıncının adı geçiyor dikkat et.

mustafatr - ait kullanıcı resmi (Avatar) mustafatr 02:40 21 Ağu 2011 #26
bilmiyordum sadece bu testi çözmek zorlandım konunun son tesyiydi zaten tarama da bazı ifadeleri yapamıyorum ondan gönderiyorum
Matematik ediyötünü kullanmayı sevmiyorum

İlk  1 2 3
Üst Forum
Anasayfa
Yukarı Standart Görünüm