Birbirinden farklı dört doğal sayının ikişer ikişer toplamı ile elde edilen altı sayı küçükten büyüğe doğru diziliyor.
Bu dizilişte son dört sayı 12 , 15 , 17 , 20 olduğuna göre ilk iki sayının toplamı kaçtır?
Yazdırılabilir görünüm
Birbirinden farklı dört doğal sayının ikişer ikişer toplamı ile elde edilen altı sayı küçükten büyüğe doğru diziliyor.
Bu dizilişte son dört sayı 12 , 15 , 17 , 20 olduğuna göre ilk iki sayının toplamı kaçtır?
cevabı 17'mi eğer doğurysa çözümü yazarım
evet ben de cevabı 17 buldum , büyük ihtimalle cevaplarımız doğrudur, ikimizde aynı hatayı yapmamışızdır heralde. çözümü yazabilirsinizsafya47'den alıntı:cevabı 17'mi eğer doğurysa çözümü yazarım
Bu sayılar a,b,c,d olsun;
a+b, a+c, a+d, b+c, b+d, c+d bu 6 sayı olur.
a+d=12
b+c=15
b+d=17
c+d=20 imiş;
b+c=15 ve b+d=17 ise d=c+2 dir
c+d=20 ise c=9 ve d=11 olur.
a+d=12 ise a=1 olur;
b+c=15 ise b=6 olur,
Budurumda a+b=7 diye buldum ben.
Edit : İlk iki sayı toplamını soruyormuş
a+b=7
a+c=10 olur
7+10=17
evet cevap 17, çözümünüzü heyecanla bekliyorum :)
teşekkürler alp hocam
sayılar uygun verildiği için öyle çıkmış ama böyle bir soruda a+d ile b+c kıyaslanamaz yani a+d=12 , b+c=15 kabulünüz yanlış olabilirdi.Alp'den alıntı:Bu sayılar a,b,c,d olsun;
a+b, a+c, a+d, b+c, b+d, c+d bu 6 sayı olur.
a+d=12
b+c=15
b+d=17
c+d=20 imiş;
b+c=15 ve b+d=17 ise d=c+2 dir
c+d=20 ise c=9 ve d=11 olur.
a+d=12 ise a=1 olur;
b+c=15 ise b=6 olur,
Budurumda a+b=7 diye buldum ben.
Edit : İlk iki sayı toplamını soruyormuş
a+b=7
a+c=10 olur
7+10=17
burada
a+b+c+d=12+15=27 ve
b+d+c+d=17+20=37 yi bulup
d nin a dan 10 fazla olduğunu bulabiliriz
sorulan sayılar da a+b+a+c olduğundan 37-20=17 bulunurdu
tabi tekrar ekleyeyim a+d çift olması gerektiğinden ve 12 ile 15 ten sadece bi tanesi çift oluğundan a+d=12 diyip ileriye çözümleme yapılınca sizin bulduğunuz değerlere ulaşıyor ama ya 15 yrine de çift sayı verilseydi sorun yaşayabilirdik
burdaki harflere verdiğiniz sayıları rastgele mi verdiniz?
hayır Alp hocamızın yaptığı gibi sayıların a<b<c<d olduğunu varsaydıkmert46'den alıntı:burdaki harflere verdiğiniz sayıları rastgele mi verdiniz?
böylece en büyük toplamın c+d , bir sonrakini b+d olduğunu belirledik
a+d ile b+c yi kıyaslayamıyoruz ama biliyoruz ki onlardan birisi 12 diğeri 15
bu 4 değerden d-a=10 bulunur
küçük olan a+b ve a+c toplamlarında en büyükteki d lerin yerine a gelmiştir yani toplam 20 azalmıştır
17+20-20=17 küçük iki sayının toplamı olur
tamam şimdi oldu hocam:)