gölge 02:43 06 Eki 2013 #1
1- Dik koordinat düzleminin noktaları üzerinde
(a,b)*(c,d)=(a+c,b+d) işlemi tanımlanmıştır. * işlemine göre (2,-3) ikilisinin tersi aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: E şıkkı (-2,3)
2- Dik koordinat düzleminin noktaları üzerinde
(a,b)*(c,d)=(a.c,b+d) işlemi tanımlanmıştır. Buna göre, * işleminin etkisiz elemanı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: B şıkkı (1,0)
*Bu tarz soruyla ilk kez karşılaştım anlayamadım. Soruyu anlatarak çözerseniz sevinirim. Teşekkür ederim.
gölge 15:58 06 Eki 2013 #2
Konu günceldir...
gölge 21:09 06 Eki 2013 #3
Soru ya çok zor kimse yapamıyor ya da çok kolay kimse bakmaya tenezzül etmiyor ?
gökberk 21:15 06 Eki 2013 #4 C-1
Önce etkisiz eleman bulalım, (x,y) olsun.
(a,b)*(x,y)=(a+x,b+y)
Etkisiz eleman olduğundan sonuç değişmemeli
(a+x,b+y)=(a,b) olacak yani, öyleyse (x,y)=0 bulduk.
Şimdi bize gereken bilgi şu,
Elemanın kendisi ile tersi işleme girerse etkisiz elemanı verir, (2,-3) ün tersi (m,n) olsun.
(2,-3)*(m,n)=(0,0)
(2+m,-3+n)=(0,0)
m=-2
n=3
(m,n)=(-2,3)
gökberk 21:17 06 Eki 2013 #5 C-2
İlk soruda etkisiz elemanı nasıl bulduğumuzu gösterdik, bu soruda kısa yol kullanalım ki pratik de olsun.
Verilen işlemde kordinatların x bileşenleri çarpım işlemine, y bileşenleri toplam işlemine girmiştir.
Çarpımın etkisiz elemanı 1, toplamın etkisiz elemanı 0 dır.
Öyleyse etkisiz elemanın x bileşeni 1, y bileşeni 0 olacaktır. (1,0) olur
gökberk 21:18 06 Eki 2013 #6
Sorularınız yaklaşık olarak 1 gün içerisinde cevaplanır, endişe etmenize gerek yok
gölge 22:52 06 Eki 2013 #7
Bu iki soruya çok takılmıştım dünden beri internette soruların benzerlerini aradım bulamadım siteyi gördüm yeni üye oldum kusuruma bakmayın sorularımı çözdünüz çok teşekkür ederim
gökberk 22:55 06 Eki 2013 #8 Bu iki soruya çok takılmıştım dünden beri internette soruların benzerlerini aradım bulamadım siteyi gördüm yeni üye oldum kusuruma bakmayın sorularımı çözdünüz çok teşekkür ederim

Rica ederim, matematiğe dair her şey için yeni adresiniz burası olur umarım