halil2 01:39 02 Şub 2011 #1
1.SORU:
x doğal sayı olmak üzere,
3x2-5 sayısı bir tek sayı ise aşağıdakilerden hangisi daima çifttir?
A)xx+3
B)5x3-2
C)2x3+3
D)x2-1
E)x4+x2-3
2.SORU:
a çift bir doğal sayı ise aşağıdakilerden hangisi daima çift sayıdır?
A)a/2
B)2a+3a
C)5a+4
D)a!+a
E)a5+5
gereksizyorumcu 02:05 02 Şub 2011 #2
1.
3x²-5 in tek olması demek 3x² nin çift olması yani x in çift olması demektir.
dolayısıyla da sadece B seçeneğindeki daima çift olur
2.
burada doğal sayılara sıfırı dahil edip etmemeye göre ikili bir cevap bulunmakta. sıfır doğal sayılardan biri değilse
hem C hem D cevap oluyor ki sıfırı doğal sayı kabul etmeyen büyük bir çoğunluk var
sıfırı doğal sayı kabul edersek a sayısının sıfır olma ihtimali doğuyor ve D seçeneğindeki tek sayı olduğundan sadece C cevap oluyor.
Alp 02:12 02 Şub 2011 #3
Hocam şimdi lise müfredatına göre sıfır doğal sayı oluyor.Bence bu soru üzerinden sıfırın doğal sayı olup olmamasını tartışırsak ancak kafa karıştırıcı oluruz diye düşünüyorum.
gereksizyorumcu 02:18 02 Şub 2011 #4
ben lise ya da orta okul ya da lise1 in ilk yarısına kadar sıfır doğal sayı sonradan birden doğal sayılıktan çıkıyormuş çı
kmıyormuş bilmiyorum, sıfırın takipçisi değilim

sadece sorudaki ikilemi belirtmeye çalıştım yani üniversite sınavında böyle bir soru göreceğimizi düşünmüyorum açıkcası. lise müfredatı soru soranın aklına perde mi germşitir. tamam öğrenci sıfırı doğal sayı biliyorsa soru soran bunun tersinin de tartışıldığını bilmiyor mudur? neden seçeneklere a!+a koyuyor? illa 0!=1 olmasından faydalanıp öğrenciyi tuzağa düşüreceksen (a!)² koy
Serkan A. 02:21 02 Şub 2011 #5
tercihvebedel 02:21 02 Şub 2011 #6
sayın gereksizyorumcu, kimmiş 0 ı doğal sayı kabul etmeyen?
paradoks12 02:25 02 Şub 2011 #7
sıfırı doğal kabul etmeyen büyük bir çoğunluk olduğundan açıkçası haberim yoktu, hatta ben bu konuda baya kötü durumdayım çünkü sıfır doğal değildir diyen biriyle hiç karşılaşmadım
Alp 02:27 02 Şub 2011 #8 sayın gereksizyorumcu, kimmiş 0 ı doğal sayı kabul etmeyen?
Hocam üniversitede bazı kaynaklar sıfırı doğal sayı kabul etmiyor. Hatta çoğu kaynak.
tercihvebedel 02:40 02 Şub 2011 #9
Dalga mı geçiyorlar insanlarla?
Onların yaptığının Eyüp Kamil Hoca nın yaptığından ne farkı var?
Doğal sayılar Kümesi ile sayma sayıları kümesinin ne farkı kalıyor o zaman?
Alp 02:48 02 Şub 2011 #10
Hocam tam olarak bilmiyorum ama sayılar farklı farklı teoremlere göre inşa ediliyor ve bazı teoremleri sıfır sağlamıyor. Ama bende gerçekten bunun sebebini öğrenmek isterdim.
Diğer çözümlü sorular alttadır.