tercihvebedel 02:54 02 Şub 2011 #11
Bazı teoremlerin ispatında N-{0} ibaresi kullanılabilir. Ama bu, 0 ın doğal sayı olarak kabul edilmemesi anlamına gelmez. Zannetmiyorum böyle büyük bir gafletin içine düşeceklerini.
gereksizyorumcu 03:27 02 Şub 2011 #12
bildiğim kadarıyla bu sadece tanımsal bir durum. sıfırı doğal sayı kabul etmek ya da etmemek bir arıza çıkarmıyor zaten. sadece doğal sayı kavramı ilk ortaya çıktığında 1 den başlayan bir tanım yapılmış ve teori onun üstüne kurulmuş sonradan sıfır bazı matematikçiler tarafından eklenmiş ama çoğunluk (belki şu an azınlıktır) sıfırın olmadığı eski tanımda kalmayı tercih etmiş. illa bir ayrım yapılacaksa da N0 , N+ , N1 gibi sıfırın dahil edilip edilmediğini direkt gösteren ifadeler kullanılır.
tercihvebedel 03:35 02 Şub 2011 #13
Yapmayın, sayın gereksizyorumcu; sizin mantık adamı olduğunuz belli oluyor. Böyle bir şeyi nasıl söyleyebiliyorsunuz?
Benim bildiğim, ilk olarak sayma sayıları kümesi oluşturuluyor. 0 saymada kullanılmadığı için sayma sayılarında yok. Sonradan 0 ın da olduğu doğal sayılar kümesi oluşturuluyor. Hatta, doğal sayılar kümesinin tanımında: sayma sayılarına 0 ı da dahil ederek oluşturulan yeni kümeye doğal sayılar kümesi denir diye ifade var. Ayrıca az önce dediğim gibi doğal sayılarda 0 olmazsa sayma sayılarından ne farkı kalıyor. Sayı kümelerini venn şemasıyla gösterirken doğal sayıların sayma sayılarını kapsayan şekilde çiz imyor muyuz?
gereksizyorumcu 03:48 02 Şub 2011 #14
şimdi N0 tabirini ilk defa benden duyduğunu söylemeyeceksiniz heralde?
tercihvebedel 04:00 02 Şub 2011 #15
Elbette değil, az önce de dediğim gibi, bazı teoremleri 0 sağlamadığı için tanım kümesinin dışında bırakıldığı için öyle yazılır. Eğer siz o yazımın Doğal sayıların kendisi olduğunu söylüyorsanız biraz hata olur. Ben sadece, N0 değil N4 ifadesini de gördüm. Bunu görünce doğal sayılar 4 ten başlayan sayılar mıdır diyeceğiz?
gereksizyorumcu 04:11 02 Şub 2011 #16
ben hiç N4 diye birşey görmedim ama N4 tabiri benim dediğimi destekliyor sizin dediğinizi değil. N4 demk doğal sayılar 4 ten başlamıyor ama şimdi bunu 4 ten başlatalım demek gibi birşey olduğuna göe N0 da doğal sayılar gerçekte sıfıdan başlamıyor ama burada sıfırdan başlatalım demektir.
tercihvebedel 04:39 02 Şub 2011 #17
"a bir doğal say olmak üzere, a ya eşit veya a dan büyük doğal sayılar kümesine Na denir.Örneğin;
N 5={5,6,7, …}, N 1={1,2,3,…}=N+ dir.
Buna göre, aşağıdaki önermelerin sağlandığı Na kümelerini bulup, doğruluğunu ispat ediniz.
a) 2n < n! b) 11n+7≤3n c) 5n > 3n + 4n
d) 2n (n!) 2 ≤ (2n)! e) ((n+1)!)n ≤ 2!.4!.6!...(2n)!
f) n3 < 2n g) n! < nn-3 h) 1+ 14 + 19+…+ 1n2 < 3 - 1n"
Alıntıdır.
Alp 07:29 02 Şub 2011 #18 Bazı teoremlerin ispatında N-{0} ibaresi kullanılabilir. Ama bu, 0 ın doğal sayı olarak kabul edilmemesi anlamına gelmez. Zannetmiyorum böyle büyük bir gafletin içine düşeceklerini.
Hocam sıfırın sağlamadığı teoremler derken zaten doğal sayıların inşasında kullanılan teoremlerden bahsediyordum. N-{0} ifadesinin doğal sayıların kurmak için kullanılan bir teoremde olacağına pek ihtimal veremiyorum. Çünkü amaç zaten N i kurmak
Diğer çözümlü sorular alttadır.