bu tür sorular nasıl çözülüyor mantığını açıklarmısınız kolay ama konuya daha yeni çalışmaya başladım. elimdede çözümlü örnekler yok zorlandım biraz
1) f={(x,y) | 18≤3x+2y≤24 ve x≥0 y≥0} bağıntısının analitik düzlemde sınırladığı bölgenin alanı kaç birimkaredir?
2)A={ -1,0,1,3} kümesinde tanımlanan bağıntılardan kaç tanesinde (0,0] ikilisi bulunmaz?
3)A={ x: -2≤x≤3 x∈R }
B={ x: 1≤x≤7 x∈R } olduğuna göre (AxB)∩(BxA) kümesinin sınırladığı bölgenin alanı kaçtır?
4)A={a,b,c,d} ve B={1,2,3} kümeleri veriliyor. A dan B ye kaç tane sabit fonksiyon tanımlanabilir. ( bunun formülü var sanırım ama formülsüz nasıl yaparız ? )
1.
iki taraf için de grafiği çizersek (şu an şekil ekleyemiyorum, ancak eve gidince çizebilirim)
köşeleri şu 4 nokta olan dörtgen bölge çıkar.
(6,0),(8,0),(0,12),(0,9)
bunun alanı da (12.8-9.6)/2=21 bulunur
2.
S(AxA)=16 olduğuna göre ve bu elemanlardan yalnız bir tanesi istemediğine göre kalan 15 elemanın herhangi bir kombinasyonu istediğimizi sağlar cevap 2^15 olacaktır.
3.
şekil çizilerek çözüm yapılması daha uygun olacaktır. İki tane dikdörtgensel bölge oluşacaktır.bölgelerin kesişimi ise bu iki kümenin kesişimi C=[1,3] olduğuna göre CxC olacaktır , alan 4 olur.
4.
Sabit fonksiyon her girdi için aynı çıktıyı veren fonksiyondur. kısaca bizim girdiler kümesiyle işimiz yok. 3 değişik çıktı alabileceğimize göre 3 tane sabit fonksiyon tanımlanabilir.