https://img143.imageshack.us/img143/7010/matsemaggg.png
|AB|=2 cm ve |CD|=3 cm olduğuna göre,|BD|²-|AC|² farkı kaç cm² dir?
:(:(:confused::confused:
Yazdırılabilir görünüm
https://img143.imageshack.us/img143/7010/matsemaggg.png
|AB|=2 cm ve |CD|=3 cm olduğuna göre,|BD|²-|AC|² farkı kaç cm² dir?
:(:(:confused::confused:
Bu soruyu şöyle çözebilirsin;
AC ile BD nin kesiştiği noktaya E noktası diyelim;
ABE üçgeni ile DCE üçgeninin benzer üçgenler olduğunu açıları yerlerine koyduğunda görebilmişsindir. O halde;
CE/BE = DC/AB olmalı;
CE/BE = 3/2
CE=3k diyelim BE de 2k olur. Şimdi üçgenlerde pisagor uygulayalım;
AE² = 2²+(2k)²
AE² = 4 + 4k²
AE = √4(1+k²)
AE = 2√(1+k²)
DE² = 3² + (3k)²
DE² = 9 + 9k²
DE² = 9(1+k²)
DE = √9(1+k²)
DE = 3√(1+k²)
Bizden istenen |BD|²-|AC|² dir. Buda aynı zamanda (|BD|+|AC|).(|BD|-|AC|) dir.
(|BD|+|AC|).(|BD|-|AC|) = (2k + 3√(1+k²)+2√(1+k²)+3k).(2k+3√(1+k²)-3k-2√(1+k²))
=(5k+5√(1+k²)).(√(1+k²)-k)
=5(√(1+k²)+k)(√(1+k²)-k) Gene 2 kare başta kullandığımız özdeşlikten;
=5.(1+k²-k²)
=5
Eline sağlık. Alp 5 olduğunu bende tahmin ediyordum. Onun için |BD| bir hipotenüs, |AC| yi de bir dik kenar olarak şekli düzenlemeye çalışıyordum. Düzenlersem ekliyeyim.
sema kutbay, bu soru ygs,lys sınavında bile çıkmayacak kadar ağır bir sorudur. Bilginize.
https://img87.imageshack.us/img87/70...matsemaggg.png
BD2-AC2=(BD+AC).(BD-AC)=(2t+3k+3t+2k).(2t+3k-3t-2k)=(5t+5k).(k-t)=5.(k2-t2) olur.
birde her hangi bir üçgende örneğin soldakinde pisagor uygulayalım;
22+(2t)2=(2k)2
4+4t2=4k2
1+t2=k2
k2-t2=1 olur.
BD2-AC2=5.(k2-t2)=5.1=5 olur.
sizi zahmetten kurtarayım:) ama soru gerçektende 8. sınıf seviyesine göre zorAdmin'den alıntı:Eline sağlık. Alp 5 olduğunu bende tahmin ediyordum. Onun için |BD| bir hipotenüs, |AC| yi de bir dik kenar olarak şekli düzenlemeye çalışıyordum. Düzenlersem ekliyeyim.
sema kutbay, bu soru ygs,lys sınavında bile çıkmayacak kadar ağır bir sorudur. Bilginize.
çok teşekkürler yaptığınız için..:)
evet çok karmaşık bir soruydu zaten sbs de böyle soruların çıkması imkansız.Bazı kitaplar soruyorlar işte:)
Bu çözüm daha iyi olmuş.paradoks12'den alıntı:sizi zahmetten kurtarayım:) ama soru gerçektende 8. sınıf seviyesine göre zor
Ama sizin çözümünüz gerçekten ygs, lys de bile olsa öğrencinin hemen akıl edip bulacağı bir yöntem olmadığı için sorulmaz bence.
fakat hocam yani böyle sorular deneme sınavlarındada çıkıyor bilmiyorum.Sonuçta yani yönetmeliğin kitabındada var olduğu için soruyor olabilir mi acaba?
AD yi birleştirip AD için pisagor yazılırsa
AD²=AC²+9
AD²=BD²+4
taraf tarafa çıkartırsak BD²-AC²=5
Bundan kısası da olmaz heralde.gereksizyorumcu'den alıntı:AD yi birleştirip AD için pisagor yazılırsa
AD²=AC²+9
AD²=BD²+4
gereksizyorumcu farkı budur:)gereksizyorumcu'den alıntı:AD yi birleştirip AD için pisagor yazılırsa
AD²=AC²+9
AD²=BD²+4
gerçekten çok mantıklı ve süper bi yol:)gereksizyorumcu'den alıntı:AD yi birleştirip AD için pisagor yazılırsa
AD²=AC²+9
AD²=BD²+4
paradoks12'den alıntı:gereksizyorumcu farkı budur:)bu verilen gaz beni 1 hafta kadar idare eder bundan sonra yangın thlikesine karşı başka gaz vermeyiniz.sema kutbay'den alıntı:gerçekten çok mantıklı ve süper bi yol:)
bu arada hocam sohbet bölümüne "kolay olduğu halde çözümlerimizle zorlaştırdığımız" , öte yanda da "basit görünümüyle herkesi avlayan zor sorular" diye 2 konu açsak gerçekten güzel olabilir. ayrıca bu konu özellikle de Alp'in peşini bırakmaz , Alp'in editleyemeyeceği bir screenshot alıp bi kenara kaydetmek lazım :)
Olabilir aslında böyle bir derleme yapalım. Herkes daha önce hatırladığı sorunun konusunu bana pm atsın bir topic oluşturalım. Soruları incelmesi eğlenceli olur. Bu soruyu kaydediyorum. 3-5 tane olunca Matematik arşivine bir konu açarım. Sonra altına eklemeler yaparız.
gereksizyorumcu'den alıntı:bu verilen gaz beni 1 hafta kadar idare eder bundan sonra yangın thlikesine karşı başka gaz vermeyiniz.
bu arada hocam sohbet bölümüne "kolay olduğu halde çözümlerimizle zorlaştırdığımız" , öte yanda da "basit görünümüyle herkesi avlayan zor sorular" diye 2 konu açsak gerçekten güzel olabilir. ayrıca bu konu özellikle de Alp'in peşini bırakmaz , Alp'in editleyemeyeceği bir screenshot alıp bi kenara kaydetmek lazım :)
Napim hocam aklma ilk o geldi:) Cevaba giden her yol mübahtır :)