1. #1

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    7. sınıf

    Sponsorlu Bağlantılar

    Rasyonel sayı problemleri

    1) bir otobüsteki yolcuların 1/3'ü birinci durakta iniyor ve otobüse 3 yolcu biniyor. Ikinci durakta ise 1/3'ü iniyor 3 yolcu biniyor.son durumda otobüste 29 yolcu olduğuna göre başlangıçta kaç yolcu vardır?
    2) bir manav ,bir kasa limonun 1/4'ünü sonra da kalan limonların1/3'ünü satıyor.son sattığı limon sayısı 24 ise kasada kalan limon sayısını ve satışlardan önce limon sayısını bulunuz ?
    3) bir otobüsteki yolcuların 1/4'ü durakta iniyor ancak inenlerin 5'i geri binine ,inen yolcuların sayısı otobüsteki yolcuların 1/8'i kadar oluyor. Buna göre otobüs kaç kişiliktir?

  2. #2

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite

    Sponsorlu Bağlantılar

    1) bir otobüsteki yolcuların 1/3'ü birinci durakta iniyor ve otobüse 3 yolcu biniyor. Ikinci durakta ise 1/3'ü iniyor 3 yolcu biniyor.son durumda otobüste 29 yolcu olduğuna göre başlangıçta kaç yolcu vardır?

    Otobüsteki yolcu sayısına kolaylık olması açısından 9x diyelim.
    9x-3x+3=6x+3 --->ilk durak
    6x+3-(2x+1)+3=6x+3-2x-1+3=4x+5 --->2.durak

    4x+5=29
    4x=24
    x=6 , olur.

    otobüste başlangıçta 9x yolcu vardı,o halde 9.6=54 yolcu varmış ilk başta.
    Kim demiş ki aklın yolu bir tanedir
    Bence nerden baksan en az bin tanedir

  3. #3

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite

    Sponsorlu Bağlantılar

    2) bir manav ,bir kasa limonun 1/4'ünü sonra da kalan limonların1/3'ünü satıyor.son sattığı limon sayısı 24 ise kasada kalan limon sayısını ve satışlardan önce limon sayısını bulunuz ?

    Limon sayısı=12x olsun.
    12x-(12x/4)=12x-3x=9x --->ilk satış
    9x-(9x/3)=9x-3x=6x ---->2.satış

    son sattığı limon sayısı=24=3x
    3x=24
    x=8

    kasada kalan=6x=6.8=48
    ilk başta=12x=96
    Kim demiş ki aklın yolu bir tanedir
    Bence nerden baksan en az bin tanedir

  4. #4

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    3) bir otobüsteki yolcuların 1/4'ü durakta iniyor ancak inenlerin 5'i geri binine ,inen yolcuların sayısı otobüsteki yolcuların 1/8'i kadar oluyor. Buna göre otobüs kaç kişiliktir?

    Otobüsteki yolcu sayısı:8x olsun
    otobüsten inen=2x-5
    2x-5=x
    x=5

    8x=8.5=40 kişilik
    Kim demiş ki aklın yolu bir tanedir
    Bence nerden baksan en az bin tanedir

  5. #5

    Statü
    Grubu
    Üye
    İş
    7. sınıf
    Teşekkür ederim

  6. #6

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    rica ederim,iyi çalışmalar
    Kim demiş ki aklın yolu bir tanedir
    Bence nerden baksan en az bin tanedir


 

  • Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
  • Benzer konular

    1. Rasyonel Sayı
      korkmazserkan, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 4
      : 19 Eki 2014, 16:50
    2. Rasyonel Sayı
      blackjack_21, bu konuyu "KPSS Matematik" forumunda açtı.
      : 1
      : 28 Mar 2013, 15:42
    3. rasyonel sayı
      buketakgün, bu konuyu "12. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
      : 1
      : 19 Eki 2012, 15:14
    4. rasyonel sayı
      barışç, bu konuyu "KPSS Matematik" forumunda açtı.
      : 6
      : 08 Eyl 2012, 21:59
    5. Rasyonel Sayı
      duygu95, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
      : 4
      : 10 Şub 2012, 23:00
    Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları