50 tl lik parayı bir baba çocuklarına yaşlarıyla ters orantılı dağıtıyor.Çocukların yaşları 5 ve 10 ise büyük olan kaç tl alır.Lütfen bunun mantığını anlatır mısınız.Bu soruyu kafamdan yazdım mantığını anlamak istiyorum.
50 tl lik parayı bir baba çocuklarına yaşlarıyla ters orantılı dağıtıyor.Çocukların yaşları 5 ve 10 ise büyük olan kaç tl alır.Lütfen bunun mantığını anlatır mısınız.Bu soruyu kafamdan yazdım mantığını anlamak istiyorum.
Madem soruyu aklından yazdın, şu 50 tl yi 45 tl yapalım,
Soruda verilen değerlere bakalım, 5 yaş ve 10 yaş.
Bu değerlerden 5 yaş=k dersek, 10 yaş=2k olacaktır. Ancak bizden ters orantı kurmamız isteniyor, öyleyse 5 yaş=2k, 10 yaş=k diyelim.
Elimizde toplam 3k var, bunu dağıtılacak paraya eşitlersek,
3k=45
k=15 olacaktır.
Ters orantılı olarak,
10 yaşındaki kardeşe k demiştik, demek ki 10 yaşındaki kardeş k=15 tl alacak.
5 yaşındaki kardeşe 2k demiştik, demek ki 5 yaşındaki kardeş 2k=30tl alacak.
Çok teşekkürler.Sizin sayenizde bu problemi anladım.
peki değerleri neye göre verdiniz
Sen 50 tl için demişsin.5 ve 10 ile ters olduğuna göre gökberkin dediği gibi k/5 + k/10 = 50 olmalıdır. 3k/10 =50 , 3k=500 k tam çıkmıyor.ama 45 tl dedi ki tam çıksındiye.Böyle de olur ama küsüratlı değerler buluruz.
Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!