BrKy_ 22:25 10 Ağu 2012 #1
1) Bir sınıfta 2x+5 ögrencı vardır. Bu sınıfın katıldıgı bır yardım kampanyasında , sınıftaki öğrencilerden beşi 50 şer
TL, kalan öğrencilerin ; yarısı 20 şer
TL,diğer yarısı 10 ar
TL bağış yapmıştır. Buna göre bu sınıfın kampanyaya yaptıgı toplam bagıs kac
TL dir?
a= 20x+50
b= 40x+200
c=30x+250
d= 50x500
2) (x+3)² + 6.(x-1) ifadesının es degeri nedir?
3)-x.(1-4x)-3.(x²+x) ifadesinin en sade eşdeğeri nedir?
4)(-x-4).(-x+7) çarpımının sonucu nun cebirsel ifadesi nedir?
gökberk 22:29 10 Ağu 2012 #2
C-1
5 öğrenci 50tl bağış yaparsa, 50.5=250tl toplanır.
----------------------------------------------
5 öğrenci tüm mevcuttan çıkarıldığında 2x öğrenci kalır. 2x öğrencinin verdiği para da x cinsinden olacaktır. Bu durumda şıklarda ?x+250 biçimindeki cevap doğru cevaptır. Yani cevap C.
----------------------------------------------
Yine de çözüme devam edelim
Tüm sınıf 2x+5 kişiydi, 5 kişi bağış yaptı, geriye 2x kişi kaldı.
Bu 2x kişinin yarısı yani x kişi 20tl bağış yaptı, 20x para toplanır.
Geri kalan x kişi 10tl bağış yaptı, 10x para toplanır.
Toplanan para 10x+20x+250=30x+250 olacaktır.
gökberk 22:31 10 Ağu 2012 #3
C-2
Verilen ifadeleri açalım,
(x+3)²=x²+6x+9
6(x-1)=6x-6
Bu iki ifadenin toplamı,
(x+3)²+6(x-1)=x²+6x+9+6x-6
(x+3)²+6(x-1)=x²+12x+3 olarak da yazılabilir
gökberk 22:42 10 Ağu 2012 #4 C-3
Parantezlerin başındaki ifadeleri parantez içlerine dağıtalım,
-x(1-4x)=-x+4x²
-3(x²+x)=-3x²-3x
İki ifadeyi toplarsak,
-x(1-4x)-3(x²+x)=-x+4x²-3x²-3x
-x(1-4x)-3(x²+x)=x²-4x
-x(1-4x)-3(x²+x)=x(x-4)
gökberk 22:51 10 Ağu 2012 #5 C-4
Önce bu tip çarpımların mantığını anlatmalıyım sanırım
(a+b).(c+d)
Şeklinde bir çarpım ile karşılaştığında, önce a ile ikinci parantezdeki sayıları, sonra b ile ikinci parantezdeki sayıları çarparsın ve hepsini toplarsın,
(a+b).(c+d)=ac+ad+bc+bd
Şeklinde açabiliriz.
Şimdi soruya dönersek,
a=-x
b=-4
c=-x
d=+7 olarak verilmiş,
ac+ad+bc+bd şeklinde çarpıp toplayalım,
ac=(-x).(-x)=x²
ad=(-x).(7)=-7x
bc=(-4).(-x)=4x
bd=(-4).(7)=-28
x²-7x+4x-28
x²-3x+28 ifadenin cebirsel hali olacaktır.
a, b, c, d şeklinde harfleri bu biçimdeki çarpmaların mantığını öğretmek için verdim.
Mantığı bir de açık açık yazayım,
İlk parantezdeki birinci ifade ile ikinci parantezdekileri çarp, ilk parantezdeki ikinci ifade ile ikinci parantezdekileri çarp, hepsini topla
BrKy_ 23:08 10 Ağu 2012 #6
çok teşekkürler detaylı anlatımınız için.
gökberk 23:12 10 Ağu 2012 #7
Bir şey değil