Eee. Bu sana ders olsun. İstersen bu işi bize bırak.
Şimdi bunu açıklamak için 4 işlemi birlikte ele almalıyız. Muhtemelen bölmenin tanımını da bilmiyorsundur. Aslında bana göre Matematikte tek işlem vardır. (Bana göre değil zaten öyle diye biliyorum. Diğer işlemler toplama üzerinden tanımlanır.)
Toplama işlemi, ayrık iki kümenin birleşim kümesinin eleman sayısını bulmaktır. Temel işlemdir.
Çıkarma: a dan b yi çıkarmak demek; a ile, b nin toplamaya göre tersini, toplamak demektir.(Çözümüme bir daha bak istersen)
Çarpma: Terimleri aynı olan bir toplama işleminin kısa yoldan gösterilmesidir. (Dikkat! Aslında çarpma sadece bir gösterimdir. aynı üslü ifadeler gibi)
Bölme : Terimleri tekrar eden bir çıkarma işleminin kısa yoldan gösterimidir. (Dikkat! Aslında bölme sadece bir gösterimdir. Yani a yı b ye bölmek demek, a dan b yi kaç defa arka arkaya çıkarabilirim demektir. Bölüm, yapılabilecek çıkarma adedidir. Hani ilkokulda sorardınız ya, 6 da 2, kaç defa vardır diye, işte o sorunun özünde de bu vardır. Yani 6 dan 2 yi kaç defa arka arkaya çıkarabilirim.
Herhalde bu kadar açıklama yeterlidir.