cutamko 14:49 03 Kas 2010 #1
ilkokul ikinci sınıflara simetri nasıl anlatılmalı
gereksizyorumcu 16:00 03 Kas 2010 #2
ben eğitimci değilim , foruma üye çok sayıda öğretmenimiz var onlar muhakkak doğrusunu anlatacaklardır ama ben olsam
arkası görünebilen bir kağıdı ortadan ikiye katlardım ve bu kat yerini anlatılacak şekillerin simetri eksenleriyle çakıştırarak şekilleri kağıda çizer ve simetrinin ne olduğunu anlatmaya çalışırdım.
ne bileyim mesela dönüm noktası kat yerine gelecek \/ şeklinde bir çizgi çizerdim
kağıt katlanınca iki parçası üst üste gelirdi ve sadece / şeklinde görünürdü
ya da bir dikdörtgen, daire gibi simetrisi kolay görünebilen ve çocuğun günlük hayatında da tanıdık olduğu şekilleri çizerek anlatmaya çalışırdım.
Serkan A. 22:22 03 Kas 2010 #3
heralde kağıt üzerine resimler çizip katlayarak yapıştırdığımızda diğer tarafa simetriği geldiğinde bir hayvan yada bir nesneyi oluşturacak şekilde olabilir. Örneğin kelebeğin ortadan sol tarafını kabaca kağıda keçeli kalemle çizsek. kağıdı hemen katlasak öbür tarafa simetriği çıksa. Çoçuklara sorsak neye benzedi diye. Onlarda kelebek olduğunu anlayacaktır. Bu çizilecek şekiller öğrencilerin ilgisini çekecek çizgi film karakterleri seçilebilir. Sonrada tabiki, "başta çizdiğimiz resmin yarısıydı, bu yarısını katladığımızda diğer yarısı oluşuyor ve resim tamamlanıyor" gibi açıklamalar yapmak gerekebilir. Simetri aynası kullanılabilir ancak oradaki görüntüyü algılayıp algılamayacaklarını tam bilmiyorum denemek lazım. Ayrıca kağıdı katladığımızda diğer tarafa çıkan resim ile ilk çizdiğimiz resmi kestiğimizde üst üste konulduğunda aynı şekil gibi görünsede yönlerinin farklı olduğunu açıklamakta gerekir.
Gülsen 00:06 04 Kas 2010 #4
Bir aynadan yardım alabilirsin. bir insanın ya da bir hayvanın yarısı da simetriyi verir ama belki anlamayabilirler. öğretmen olmak zorr
melody 20:03 28 Haz 2011 #5
Evet zor