1-dairenin yarıçapı= r₁
silindirin yarıçapı =r₂
silindirin uzunluğu = L
esnek r₂ yarıçaplı silindir r₁ yarıçaplı dairnin çevresine sarılıyor ama üst üste ..
ve sarım sayısı =n
...r₁,r₂,Lve n arasındaki bağıntı nasıl bulunur (integral kullanarak)
2-a ve b harflerinden olusan 7 harfli dizilerden kac tanesi baba kelimesini icerir?
1-dairenin yarıçapı= r₁
silindirin yarıçapı =r₂
silindirin uzunluğu = L
esnek r₂ yarıçaplı silindir r₁ yarıçaplı dairnin çevresine sarılıyor ama üst üste ..
ve sarım sayısı =n
...r₁,r₂,Lve n arasındaki bağıntı nasıl bulunur (integral kullanarak)
2-a ve b harflerinden olusan 7 harfli dizilerden kac tanesi baba kelimesini icerir?
2)baba kelimesi
baba---şeklinde başa
---baba şeklinde sona
yada diğer kalan 3 harfin arasına olmak üzere 4 farklı şekilde yazılabilir
kalan 3 harfin yerinede(herbir çizginin yerine 2 seçenek a yada b) 23=8 farklı harf gelebilir toplam 4.8=32
fakat bu sayımda bazı baba dizilerini iki defa saydık bunları birkez çıkaralım
bababa şeklindeki dizileri iki defa saydık bababa dizisi
bababa- şeklinde başa
-bababa şeklinde sona yazılabilir( 2 seçenek)
kalan bir harfin yerinede 2 seçenek gelebilir(a yada b) buda toplam 2.2=4
Öğretmenim, r1 yarıçaplı bir dairenin etrafına r2 yarıçaplı, L uzunluğunda bir silindir kat kat sarılıyor. Sarım sayısı n ise, r1, r2,L ve n arasındaki ilişkiyi veren bağıntıyı istiyor. İntegrl kullanın demiş ama ben integrallik birşey göremedim.
sarım sonucu oluşan alanı bulmak için sarılan silindirin alanı -dairenin alanını integral yardımıyla bulunacak buradan r1 r2 L n ile ilgili bişeyler çıkar herhalde ben pek anlamam bu türev integralden
Ben simidin merkezinin izlediği rotanın bağıntısını yazmak olarak anladım.
r2 yarıçaplı silindirin merkezinin , 1. turda izlediği rotanın uzunluğu , eğer 1 tur atsaydı 2.∏.(r1+r2) olurdu, ama 2. tura başladığı yerde, kırmızı ile çizili olan şekilde 2. tura başlar. burada silindirin merkezinin rotasının nasıl olacağını kestiremedim.
Yanlış mantık mı yürütmüşüm?