yusufak 00:42 18 Nis 2011 #1
Bir ABC açısının bir P düzlemi
üzerindeki dik izdüşümü dik açı olduguna göre ABC açısı için aşağıdakilerden hangisi daima doğrudur?
A)dar açıdır
B)DİK AÇIDIR
C)GENİŞ AÇIDIR
D)En az bir kenarı P düzlemine paraleldir
E)en az bir kenarı p düzlemine diktir
paradoks12 02:26 18 Nis 2011 #2
sanırım ben yanlış düşünüyorum, ama sanki hiç birini genelleyemeyiz gibi geldi bana
chatliamshow 02:51 18 Nis 2011 #3
dik açı olur gibi gelior ama
paradoks12 02:55 18 Nis 2011 #4
bence dar açı yada geniş açı olması içinde hiç bir engel yok. ve tabi diğer iki şıkkıda genelleyemeyiz diye düşünüyorum. ama genellenebiliyorsa, mantıklı bir çözümle benide tatmin edecek bir cevabı merakla bekliyorum
chatliamshow 02:57 18 Nis 2011 #5
daima dediği için sanki dikle alakalı gibi geldi 3 boyutlarda böyle oluor genelde
gereksizyorumcu 03:46 18 Nis 2011 #6
açının izdüşümü dik olduğunda izdüşümaçının kollarını kesit alan birer dik düzlem çizdiğimizde izdüşümü alınan açının kollarından biri bu düzlemlerin birinde diğeri ise diğeri üzerindedir. ya da şöyle diyebiliriz bu düzlerin üzerinde açının köşe noktasından geçen hangi 2 doğruyu seçersek seçelim izdüşümleri dik olacaktır.
bu iki doğruyu birbiriyle 0-180⁰ arasında açı yapabilecek şekilde seçmek mümkün olduğuna göre seçeneklerin hiçbiri kesin doğru olamıyor gibime geldi.
örnek vermek gerekirse bi küp alınır bi köşe seçilir ve o köşeye komşu köşelerin oluşturduğu eşkenar üçgene bakılırsa açıları 60 dır ama bu açının ilgili köşeyi içeren küp yüzeyine izdüşümü dik açıdır.
paradoks12 05:20 18 Nis 2011 #7
birebir katılıyorum bende aynı şekilde düşünmüştüm. birde e şıkkıda şöyle bir durum var; kollardan biri düzleme dik olursa bunun izdüşümü nokta olacağından P düzleminde dik açı oluşturması mümkün değildir.
yusufak 05:21 18 Nis 2011 #8
dik izdüşümü dik oldugunda seçiliormuydu 0-180 arasında
paradoks12 12:13 18 Nis 2011 #9
kafanda canlanması açısından birde ben açıklamaya çalışayım;
P izdüşüm düzlemine birbiriyle ve aynı zamanda P ile dik olacak şekilde E ve F düzlemleri düşün; ( daha iyi cansın diye; bir oda düşün, P düzlemi için taban yada zemin, E ve F düzlemleri içinde iki tane bir birine dik duvar düşün)
E ve F düzlemi yada duvarlarının kesişimi yani ara kesit doğrusu d olsun;
d doğrusu üzerinde her hangi bir K noktası alalım;
( buraya kadar olan kısmı özetlersek; bir odanın iki duvarının kesiştiği yer üzerinede bir K noktası aldık

)
E sol duvar, F de sağdaki duvar olsun;
şimdi
çizeceğimiz açının köşesi K, kolları E ve F üzerinde olan her açının dik üzdüşümü P düzlemi yada zeminde dik açı oluşturur.
iki kolu zemine paralel alırsak; açımızda izdüşümüde dik açı olur.
kolardan ikisinide çapraz yukarı doğru alırsak; açımız dar açı ama izdüşümü dik açı olur.
kullardan biri yukarı, diğeri aşağı doğru alınırsa; açımız geniş açı, ama iz düşümü yine dik açı olur.
kolardan biri P düzlemine dik alınırsa (d doğrusu ile çakışacak şekilde); zeminde dik açı oluşması mümkün olmaz. (çünkü P ye dik olan doğrunun dik izdüşümü noktadır)
kısacası, dik, dar yada geniş açı olabileceği gibi, kolardan biri yada her ikisi P ye paralelde olabilir. sadece kolardan biri yada ikisi P düzlemine dik olamaz.
yusufak 23:29 20 Nis 2011 #10
paralel kesinlikle olması gerekiormuş o yüzdfen cevap o çıkıormuş ...