babazeg 17:46 07 Ağu 2012 #1
ahmet merdivenın basamaklarını 3er 3er cıkıp 4er 4er ınmıstır. çıkarken attıgı adım sayısı ınerken attıgı adım sayısından 12 fazla olduna gore cıkarken attıgı adım sayısı kactır.?c=48
dimar 17:55 07 Ağu 2012 #2
çıkarken attıgı adım x/3 ise inerken attıgı adım x/4 'tür.
x/3=x/4+12
x/3 buradan 48 bulunur
babazeg 18:04 07 Ağu 2012 #3
3.4.12=basamak sayısı bölü 3cevap

basamak sayısı herzaman sayıların çarpımı
dimar 18:24 07 Ağu 2012 #4
tek hamlede yazınızı görmedim...
ilginçmiş
gereksizyorumcu 20:20 07 Ağu 2012 #5 3.4.12=basamak sayısı bölü 3cevap

basamak sayısı herzaman sayıların çarpımı
hocam bu her zaman sayıların çarpımı olması durumunu anlayamadım , daha doğrusu anladığım haliyle bunun yanlış olduğunu düşünüyorum.
örnek: 4 yerine 5 olduğu durum
babazeg 22:51 07 Ağu 2012 #6
suanda elındekı butun kaynaklardakı bu tarz sorularda dene orası 5olursa zaten soru degısır

ben butun kaynaklardan bakıp yüzdeyüz sagladıgı için paylasıyorum ve ögrencılerıme gösterıyorum.yanı bu tarz sorularda soruda 3 sayıyı carpıp basamak sayısını buluyoruz.gerısınde ne ıstıyorsa soru onu yapıyoruz.
gereksizyorumcu 23:02 07 Ağu 2012 #7
iyi de hocam çok basit bi örnekte çöken yöntem ne kadar güvenilir olabilir? verilen sayıların ardışık olmaması yeterli.
babazeg 23:09 07 Ağu 2012 #8
benım dedıgımı anlamıyorsun gaıba sen bi soruda bı tane rakam degıstırırısen yenı bı soru yazmıs olursun.eskı sorudan bagımsız olur ve aynı yontemle yenı bır cevabı olur.eger sen bu sorunun cozumu ıcın denklem yazsaydın ardısık falan olmasına gerek olmadıgını payda esıtlerken gorursun butun sayıların bırbırıyle carpıldıgını.
gereksizyorumcu 23:17 07 Ağu 2012 #9 benım dedıgımı anlamıyorsun gaıba sen bi soruda bı tane rakam degıstırırısen yenı bı soru yazmıs olursun.eskı sorudan bagımsız olur ve aynı yontemle yenı bır cevabı olur.eger sen bu sorunun cozumu ıcın denklem yazsaydın ardısık falan olmasına gerek olmadıgını payda esıtlerken gorursun butun sayıların bırbırıyle carpıldıgını.
X basamak sayısı , a çıkışta adımladığı basamak sayısı , b inişte adımladığı basamak sayısı (genellik bozulmadan b>a) , c de iniş çıkış arasındaki adım sayısı farkı olsun
(X/a)-(X/b)=c
(Xb-Xa)/(a.b)=c
X=a.b.c/(b-a)
şimdi siz sırf b=4 ve a=3 olduğu bu soruda sağdaki paydanın 4-3=1 olup etkisiz kalmasından dolayı X=a.b.c sonucunu yöntem olarak önerirseniz buna itiraz etmemden daha doğal ne olabilir? eğer sayılar değiştiğinde çalışmayacaksa bu nasıl bir yöntem olabilir? ya da bu soruda yöntem olarak 48 i önersem sizden farklı bişey yapmış olur muyum?
babazeg 23:26 07 Ağu 2012 #10
aynen katılıyorum dogru soyluyorsun genelleme yapıldıgında daha saglıklı gorunuyor.soruların tamamı tek fark seklinde o yüzden sıkıntı olmadı.ayrıyeten butun sorular tek fark var ınısler cıkıslar arasında